صنایع

حمل

مواد شیمیایی

یکی از مهم ترین اقلام مورد نیاز کشور ها، انواع مواد شیمیایی است؛ با توجه به این نکته، می توان گفت، مواد شیمیایی جزء اساسی ‌ترین کالاهای حمل و نقل در جهان محسوب می‌ شوند. کشور ایران نیز به دلیل دارا بودن منابع گازی، نفتی و انواع معادن، در رتبه‌ های برتر دنیا در تولید و به نوعی حمل مواد شیمیایی قرار دارد. با این حال، برخی از اقلام مواد شیمیایی مورد استفاده در کشور نیز از جمله محصولات شیمیایی وارداتی است. با ما در ادامه این مقاله همراه باشید تا با حمل مواد شیمیایی بیشتر آشنا شویم.

پر مصرف ترین مواد شیمیایی در ایران

حمل مواد شیمیایی یکی از تجارت های بسیار پر سود در بسیاری از کشور های دنیا است. با توجه به این که مواد شیمیایی مورد مصرف صنایع، دارای انواع مختلف هستند، غیر قابل باور است که یک کشور، تمام مواد شیمیایی مورد مصرف صنایع داخلی را خود تامین نماید‌. طبق آمار ها بیش از ۱۱ درصد از واردات هر کشورِ صنعتی را اقلام یا همان مواد شیمیایی تشکیل می دهند.

می توان گفت، حتی کشور های بسیار پیشرفته در حوزه تولید مواد شیمیایی نیز بخشی از نیاز های صنایع خود را با واردات مواد شیمیای تامین می کنند. کشور ما نیز گرچه یکی از کشور های برتر در تولید و حتی حمل مواد و ترکیبات شیمیایی بوده اما حدود ۶۰ درصد از مواد اولیه شیمیایی مورد استفاده در صنایع از طریق واردات تامین می شود‌.

صادرات و واردات مواد شیمیایی

همان طور که می دانید، مواد شیمیایی به دو دسته ی مواد شیمیایی آلی و مواد شیمیایی معدنی تقسیم می شوند و بخش حمل انواع مواد شیمیایی نیز این دو دسته را شامل خواهند شد. با مشاهده آمار ارائه شده گمرک، در طی چند سال اخیر لیست پر مصرف ترین مواد شیمیایی حمل شده به ایران، به شرح زیر است:

مواد شیمیایی آلی

یکی از دسته ‌های مهم که زیرمجموعه ای از انواع محصولات شیمیایی هستند، مواد شیمیایی آلی چون پلیمر ها خواهند بود. مواد پلیمری و آلی در صنایع مختلف استفاده فراوان دارند و به دلیل خاصیت فیزیکی و شیمیایی منحصر به فرد خود، چون سبکی و استحکام بالا، یکی از پر مصرف ترین  مواد شیمیایی وارداتی به ایران هستند. این نوع مواد شیمیایی وارداتی در صنایعی چون ساختمان سازی، بخش پزشکی و دارویی، خودرو سازی، صنایع غذایی و بخش تولید محصولات آرایشی بهداشتی بیشترین استفاده را دارند. از جمله لیست مواد شیمیایی آلی وارداتی: پلی اتیلن، اتیل برم، متانول، گلیسیرین، استون، اسید فرمیک، استیک اسید، گلوکز، بنزن  اسید فرمیک، فرمالدئید و تترا کلرید کربن است.

مواد شیمیایی معدنی

انواع مواد شیمیایی پایه معدنی نیز جزء مواد شیمیایی وارداتی محسوب می شوند. این نوع مواد شیمیایی در بخش های مختلف صنعتی کاربرد فراوان دارند. صنایع دارو سازی، صنایع تولید شوینده‌ ها، بخش کشاورزی (تولید کود شیمیایی) و همچنین صنایع تولید محصولات آرایشی و بهداشتی از مهم ‌ترین بخش های صنعتی هستند که از این نوع مواد شیمیایی وارداتی استفاده می‌کنند. از جمله پر مصرف ترین مواد شیمیایی پایه معدن وارداتی: آمونیاک، گرافن اکسید، اتورواستاتین، کائولن، اکسید‌های آهن و کلسیم، فلورین، سیلیکون، گرافیت و نئوپنتتیل گیلکول است.

 در مجموع لیست زیر جزء پر مصرف ترین مواد شیمیایی (آلی و معدنی) وارداتی به کشور در چند سال اخیر است:

  • اسید هیدروکلریک
  • فنل
  • هگزان
  • گلیسرول
  • اسید استیک گلاسیل
  • استون
  • کلروفرم
  • آمونیاک
  • کربن تترا کلراید
  • تولوئن
  • اسید سولفوریک
  • اسید فورمیک
  • متانول
صادرات و واردات مواد شیمیایی

پر مصرف ترین مواد شیمیایی صادراتی از ایران

در  موضوع حمل و نقل مواد شیمیایی، بخش صادرات این نوع اقلام، می تواند، اهمیت ویژه‌ تری داشته باشد. همان طور که می‌ دانید صادرات و به نوعی تولید انواع محصولات صنعتی، نیرو محرکه ی اقتصاد یک  کشور بوده و به نوعی باعث ارزآوری نیز می شود. هنگامی که  مواد شیمیایی به کشور های مختلف صادر گردد، طبیعتا سود هنگفتی نصیب تولید کننده و در نهایت کشور خواهد شد. با توجه به این موضوع، می ‌توان گفت که صادرات هر نوع مواد شیمیایی بسیار حائز اهمیت بوده و توجه به آن امری مهم تلقی می‌ شود.

 با نظر به این نکته که کشور ما یکی از منابع غنی نفت و گاز بوده و دارای معادن بیشمار مواد معدنی است، پس دور از انتظار نیست به یکی از صادر کنندگان برتر مواد شیمیایی در جهان تبدیل شده باشد. در مجموع می‌توان با این داد و ستد و به نوعی تجارت پر سود، نقش شرکت هایی پتروشیمی را در کمک به رونق چرخه اقتصادی کشور پررنگ بدانیم. اما از پر مصرف ترین مواد شیمیایی صادراتی از ایران، به شرح زیر است:

  • پلی ونیل الکل
  • مونومر
  • بنزوات سدیم
  • نیترات آلومینیوم
  • گلیسیرین
  • تری اتانول آمین
  • استیک اسید
  • کود اوره
  • فرفور آلدئید
  • پلی اتیلن سنگین
  • پروپان
  • بنزن
  • بوتان
  • نیترات سدیم
  • نتائین
  • اسید فسفریک

روش های متداول حمل مواد شیمیایی

برای حمل انواع اقلام کالا، همواره به بستر های مشخص و قابل اعتماد نیاز است. خطوط بین المللی حمل و نقل برای بار ‌های تجاری در ۳ بخش حمل و نقل هوایی، دریایی و زمینی خلاصه می‌ شوند. در نظر داشته باشید، امکان ترکیبی بودن حمل و نقل نیز در این بخش ها وجود خواهد داشت. با توجه به این موضوع حمل مواد شیمیایی نیز در اغلب موارد، به سه روش یاد شده انجام می‌ شود. به طور کلی یک شرکت حمل و نقل  شناخته شده و قابل اعتماد همواره می تواند انواع بار تجاری را از همه مسیرهای موجود در جهان، به مقصد انتقال دهد. در ادامه با سه روش حمل مواد شیمیایی بیشتر آشنا خواهیم شد.

حمل مواد شیمیایی با حمل و نقل هوایی

یکی از سریع ترین روش های حمل و نقل در جهت حمل مواد شیمیایی، خطوط هوایی است. شرکت های هواپیمایی زیادی که ممکن است ماهیت تجاری و حتی چارتر داشته باشند، اقدام به انتقال محموله هایی از انواع مواد شیمیایی از کشور مبدا به کشور مقصد می کنند. همان طور که می دانید، مواد شیمیایی جزء مواد خطرناک یا نسبتا خطرناک تلقی می شوند، از این رو حمل و نقل آن نیاز به استفاده از روشی مناسب است. با توجه به این نکته، می توان گفت، حمل و نقل مواد شیمیایی با خطوط هوایی مزیت ویژه ای دارد. انتقال با سرعت این نوع محموله ها، می تواند یکی از مزیت‌ های مهم آن باشد.

حمل مواد شیمیایی با حمل و نقل زمینی

یکی از روش های قدیمی و در عین حال پر استفاده برای صادرات انواع کالا، حمل و نقل زمینی است. این روش  در نوع خود مزیت های فراوان دارد که مهم ترین آن هزینه پایین این نوع حمل و نقل خواهد بود. از طرفی برای حمل موادی فاسد نشدنی چون مواد شیمیایی، انتخاب حمل و نقل زمینی ایده آل تر به نظر می رسد. حمل مواد شیمیایی به روش زمینی به دو صورت ریلی و جاده ای انجام می گیرد. در روش جاده ای با استفاده از کامیون های ترانزیتی که مجهز به پیشرفته ترین تجهیزات حمل کالا هستند، استفاده می شود. در حمل ریلی نیز قطار های باری با تجهیزات ویژه در نظر گرفته خواهد شد. دقت داشته باشید، در بیشتر مواقع، روش های زمینی برای انتقال انواع محموله هایی با بار مواد شیمیایی برای وارد و صادر کردن از کشور های نزدیک چون کشورهای همسایه انتخاب می شود.

حمل مواد شیمیایی به روش دریایی

استفاده از خطوط حمل و نقل دریایی نیز از جمله روش های رایج برای انتقال محموله هایی از انواع مواد شیمیایی با ماهیت وارداتی و یا صادراتی هستند. به دلیل حساسیت و به نوعی خطر زا بودن مواد شیمیایی، استفاده از این روش نیاز به کار گیری پیشرفته ترین کشتی ‌های مخصوص باری است. هزینه کم نسبت به حمل هوایی، امنیت بالا به دلیل حوادث کم در مقایسه با حمل جاده ای و پلمپ شدن کامل محموله ها از جمله مواردی بوده که می توان شیوه ی حمل و نقل دریایی را برای حمل انواع مواد شیمیایی انتخاب کرد.

حمل مواد شیمیایی به روش ترکیبی

بدون اغراق، حمل و نقل ترکیبی یا همان چند وجهی، یک روش کارآمد برای حمل مواد شیمیایی خواهد بود. در این شیوه، می توان از چند وسیله حمل بار چون هواپیما، کشتی، کامیون های ترانزیتی و قطار باری استفاده نمود. مهم ترین مزایای روش ترکیبی، سرعت بخشی به فرآیند انتقال کالا از مبدا به مقصد بوده که به نوعی روش کارآمد تر محسوب می شود. در نظر داشته باشید، حمل ترکیبی، یکی از متداول ترین روش های حمل انواع مواد شیمیایی به کشور های دوردست است. در مجموع مزایایی حمل مواد شیمیایی به روش چند وجهی، می تواند شامل موارد زیر باشند:

  • کاهش هزینه ها
  • افزایش سرعت حمل بار و صرفه جویی در زمان
  • افزایش مصونیت و ایمنی اقلام شیمیایی
صادرات و واردات مواد شیمیایی

برآورد نرخ و هزینه حمل مواد شیمیایی

یکی از موضوعات بااهمیتی که ممکن است شرکت های فعال در حوزه‌ ی حمل مواد شیمیایی، با آن چالش داشته باشند، نرخ و هزینه حمل مواد شیمیایی و به نوعی حمل و نقل آن ها است. به طور کلی، هزینه های باربری بر درآمد کلی این نوع شرکت ها تاثیر بسزایی خواهند داشت. در مجموع، می توان گفت، هزینه حمل و نقل در صادرات مواد شیمیایی به فاکتور های متعددی وابسته است. حجم و وزن بار از مهم ترین عوامل موثر در تعیین نرخ حمل و نقل بار شیمیایی است. از طرفی نوع سوخت که توسط وسیله حامل استفاده خواهد شد، هزینه های کلی بارگیری در بخش مبدا و مقصد، ارزش کلی محموله، مسافت طی شده بین مبدا و مقصد و نرخ ارز نیز در برآورد هزینه حمل مواد شیمیایی اثر گذار است.

شایان ذکر است،‌ از آنجا که برای انتقال و حمل و نقل مواد شیمایی نیاز به کانتینر های با محفظه های مخصوص برای ایمنی بیشتر است پس هزینه این حمل و نقل این نوع محموله کمی بالا تر از دیگر محموله ها خواهد بود.

خدمات شرکت لیان ویسمن برای حمل مواد شیمیایی

تنوع در انواع مواد شیمیایی بالا است. در واقع هر یک از انواع مواد شیمیایی با توجه به کاربرد مورد نظرشان در یک بخش صنعتی خاص استفاده می شوند. شرکت های فعال در حوزه تولید مواد شیمیایی همواره به دنبال روش های ایمن و سریع برای انتقال محموله های خود به کشور مقصد هستند.

شرکت لیان ویسمن به عنوان یکی از شرکت های معتبر در حوزه حمل و نقل بین المللی بوده که خدمات بروز حمل مواد شیمیایی را طبق استانداردهای روز جهان ارائه می دهد.

حامل های شرکت های تحت قرداد با لیان ویسمن چون حامل های زمینی، دریایی و هوایی، حمل و نقل انواع محموله های باری را با برترین تجهیزات مدرن به اتمام می رسانند. مجموعه لیان ویسمن تحویل به موقع محموله و سلامت آن را برای تاجران تحت قرارداد خود تضمین می کند.

سؤالات متداول

برای تعیین زمان دقیق حمل و نقل محموله های شیمیایی، به بررسی عواملی چون روش باربری و همچنین مسافت میان مبدا و مقصد نیاز خواهیم داشت. اما به طور معمول حداقل زمان برای حمل بار به روش هوایی، یک هفته و به روش دریایی تا بیش از یک ماه می توانیم در نظر بگیریم‌.

در تمام روش های حمل انواع محموله های شیمیایی چون روش هوایی، دریایی و زمینی، محموله های مورد نظر شامل پوشش بیمه شده و سلامت کلی بار، تضمین خواهد شد. برای دریافت اطلاعات کامل در زمینه بیمه محموله های شیمیایی، با کارشناسان لیان ویسمن در تماس باشید‌.

به طور کلی، هزینه حمل مواد شیمیایی وابسته به نوع ترابری و حمل و نقل آن است. اما فاکتور های دیگری چون مسافت بین مبدا و مقصد، وزن و یا حجم محموله، نوع بار و … در تعیین این هزینه اثر گذار است.

5/5 - (1 امتیاز)

2 پاسخ

  1. سلام وقت بخیر شرکت حمل و نقل مواد شیمیایی هستید شما؟ حمل و نقل مواد پتروشیمی هم انجام میدید شما؟

    1. سلام وقت خوش ما شرکت حمل بین المللی هستیم و بله انواع مختلف بارها از جمله مواد شیمیایی و پتروشیمی هم انجام میشه
      برای مشاوره بهتر می تونید تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *