حمل و نقل ترکیبی

حمل و نقل ترکیبی

حمل و نقل ترکیبی به استفاده همزمان از دو یا چند حالت حمل و نقل از جمله جاده‌ای، ریلی، هوایی و دریایی اشاره دارد. نیاز به این نوع شیوه حمل و نقل محموله و ترانزیت کالا در شرایط و موارد مختلف بروز پیدا می‌کند. از جمله این موارد، تجارت بین‌المللی است. با توجه به رقابت شدید در بازارهای جهانی، شرکت‌ها نیاز دارند کالاها و محصولات خود را با سرعت و کیفیت بالا به مقصد نهایی برسانند.

در این صورت استفاده از حمل و نقل چند وجهی از طریق جاده، راه آهن، راه‌های هوایی یا دریا، باعث افزایش سرعت و کاهش هزینه‌ها می‌شود. علاوه بر تجارت بین‌المللی، هنگامی که مسافت بین مبدا و مقصد بسیار زیاد باشد استفاده از این شیوه حمل و نقل ضروری به نظر می‌رسد. همچنین حمل انواع مواد خطرناک و نفتی نیز به منظور کاهش خطرات بحرانی و پیشگیری از حوادث، نیازمند حمل و نقل ترکیبی است.

حمل و نقل ترکیبی یا چندوجهی چیست؟

حمل و نقل ترکیبی یک سیستم ترانزیت است که از ترکیب چندین وسیله نقلیه و روش‌های مختلف حمل و نقل برای انتقال کالاها و محموله‌ها استفاده می‌کند. این نوع حمل و نقل شامل استفاده همزمان از چندین نوع وسیله نقلیه و روش‌های ارسال است. حمل و نقل چند وجهی مزایای بسیار زیادی دارد و به همین دلیل مورد توجه قرار می‌گیرد. همچنین  این نوع حمل و نقل اهمیت بسزایی در توسعه اقتصادی دارد. یکی از مزایای بارز حمل و نقل ترکیبی، افزایش کارآیی و سرعت انتقال کالا است. بازرگانان و تجار می‌توانند با استفاده از شبکه‌های حمل و نقل متنوع، بهترین مسیرها و روش‌ها را برای انتقال کالا و محموله انتخاب کنند. این امر باعث بهبود زمان و هزینه‌های حمل و نقل می‌شود که در نتیجه تأثیر فراوانی در توسعه اقتصادی دارد. همچنین این شیوه می‌تواند به بهبود ارتباطات و ایجاد رشد اقتصادی در مناطق مختلف کمک کند.

البته این سیستم با چالش‌هایی هم مواجه است که راهکارهایی برای آن‌ها وجود دارد. بزرگ‌ترین چالشی که در حمل و نقل ترکیبی وجود دارد، هماهنگ‌سازی بین زمانبندی‌ها و روش‌های مختلف حمل و نقل است. هر روش جداگانه برنامه‌ریزی خود را دارد و لازم است این زمانبندی‌ها هماهنگ شوند تا  مسیرها بهینه سازی شوند و  تأخیرها کاهش پیدا کنند. یکی از راهکارهای این چالش استفاده از سیستم‌های هوشمند و نرم‌افزارهای مدرن مدیریت حمل و نقل است که توسط شرکت‌های معتبر و بزرگ اعمال می‌شود.

دیگر چالشی که بر سر راه حمل و نقل چند وجهی وجود دارد، هماهنگ‌سازی بین فرایند بارگیری و تخلیه بارها است. بهبود فرآیند بارگیری و تخلیه بارها با استفاده از تجهیزات مکانیزه، بهکار گیری روش‌های استاندارد و ارائه آموزش اصولی به کارکنان شرکت‌های حمل و نقل، می‌تواند به بهره‌وری بیشتر در این حوزه کمک کند.

نکته آخر اینکه باید برای حمل و نقل چند وجهی، تمامی قوانین و ضوابط را در نظر گرفت. زیرا برخی از محموله‌ها امکان ارسال از طریق برخی وسایل نقلیه را ندارند. یک شرکت معتبر و بنام در حوزه حمل و نقل ضمن اینکه می‌تواند خدمات تخصصی بارگیری، ارسال، انبار کردن و … را انجام دهد، مشاوره حرفه‌ای در این زمینه نیز ارائه می‌کند.  در کل باید گفت امروزه روش حمل و نقل ترکیبی یک رویکرد موثر با هدف کاهش هزینه‌ها و بهبود جریان ارسال محموله در داخل کشور و فضای بین المللی مورد توجه قرار گرفته است.

حمل و نقل ترکیبی

تاریخچه حمل و نقل ترکیبی

تاریخچه حمل و نقل به شیوه ترکیبی نشان دهنده گذشته‌ی طولانی و پیچیده‌ای است که بشر برای انتقال محموله‌های خود پیش گرفته است. ایده حمل و نقل چند وجهی به انگلستان در دهه 1780 برمی‌گردد، زمانی که جعبه‌هایی برای جابجایی ذغال سنگ ساخته شد تا هم توسط کاکسکه‌هایی که با اسب حرکت می‌کردند و هم به وسیله کشتی‌ها حمل شوند. با گذر زمان، این صنعت توسعه یافت و پای وسایل حمل و نقل مختلفی به این صنعت باز شد. 

با ساخت خطوط راه‌آهن و تاسیس شرکت‌های حمل و نقل کشتیرانی، حمل و نقل ترکیبی بین شهرها و کشورها به شدت توسعه پیدا کرد. اکنون این شیوه حمل و نقل به شکلی کاملاً مدرن و قابل اعتماد توسعه پیدا کرده است. در حال حاضر امکان استفاده از انواع وسایل نقلیه روی زمین در آسمان و دریا برای حمل و نقل بارها و مسافران وجود دارد. این روش باعث بهبود امنیت، کارآیی و سرعت تحویل محموله‌ها شده است.

بیشتر بخوانید: شرکت حمل و نقل کشتیرانی و دریایی

مزایای حمل و نقل ترکیبی

یکی از مزایای حمل و نقل چند وجهی استفاده بهینه از تمامی زیرساخت‌های حمل و نقلی موجود در یک کشور است. با استفاده از انواع مختلف وسایل نقلیه، محموله به بهترین شکل ممکن به مقصد خود می‌رسد. همچنین از طریق ترکیب چندین روش حمل و نقل، زمان و هزینه‌های تردد و حمل و نقل کاهش پیدا می‌کند. حمل و نقل ترکیبی همچنین به حفاظت از محیط زیست نیز کمک می‌کند.

با توزیع حمل و نقل بین روش‌های مختلف از ترافیک جاده‌ای جلوگیری می‌شود و انتشار آلاینده‌های محیط زیستی کاهش می‌یابد. علاوه بر تمامی این موارد استفاده از چندین روش حمل و نقل امنیت بیشتری دارد، ریسک کمتری را متوجه سرمایه‌گذار می‌کند و از بروز حوادث غیر منتظره می‌کاهد. بنابراین با استفاده صحیح و هوشمندانه از این راهبرد، می‌توان به حمل و نقل موثرتر، اقتصادی‌تر و پایدارتری دست پیدا کرد.

حمل و نقل ترکیبی

معایب حمل و نقل ترکیبی

هرچند حمل و نقل به شیوه ترکیبی مزایایی دارد، اما دارای معایبی نیز هست که نمی‌توان از آن چشم پوشی کرد و هر تاجر و بازرگانی پیش از انتخاب این روش باید درک و آگاهی عمیقی نسبت به مزایا و معایب آن داشته باشد.

یکی از معایب این روش حمل و نقل، هزینه‌های بعضا بیشتری است که باید بپردازید. اگرچه معمولا حمل و نقل دریایی ارزان‌ترین شیوه است، اما اگر قرار باشد با روش حمل و نقل هوایی ترکیب شود، بودجه بیشتری می‌طلبد. بنابراین به دلیل استفاده از چند حالت حمل و نقل، هزینه‌های پرداختی نیز افزایش می‌یابد. هزینه‌های مربوط به نوسانات قیمت سوخت بر هزینه حمل و نقل به شیوه چند وجهی تاثیر می‌گذارد و حتی ممکن است عوامل خارجی مانند مشکلات سیاسی و اقتصادی نیز بر قیمت ترانزیت کالا از برخی مرزها اثرگذار باشد.

در حمل و نقل ترکیبی، هماهنگ‌سازی میان شیوه‌های مختلف ارسال بار و تنظیم زمان رسیدن محموله نیز یک چالش است. هماهنگی سیستم‌ها، زمان‌بر و هزینه‌بر است و یک کار بسیار پیچیده است که تنها متخصصانی که سال‌هاست در این عرصه فعالیت می‌کنند از پس آن بر می‌آیند. عوامل دیگری همچون خرابی وسایل نقلیه، تأخیر در ارسال و انتقال بار، لزوم استفاده از برگه‌ها و مجوزهای جداگانه برای هر شیوه حمل و نقل، برخورداری از محدودیت‌های زمانی متفاوت در روش ارسال با وسایل نقلیه متفاوت را نیز باید به عنوان  معایب این روش حمل و نقل محسوب کرد.

بیشتر بخوانید: حمل و نقل پروژه ای

ویژگی ها و نکات مهم حمل و نقل ترکیبی

از مهم‌ترین ویژگی‌های حمل و نقل ترکیبی می‌توان به موارد ذیل اشاره کرد:

  • بهره وری بالا

 در حمل و نقل به شیوه ترکیبی امکان استفاده از چندین وسیله نقلیه وجود دارد، به همین دلیل با کاهش زمان جابجایی محموله و بعضا کاهش هزینه‌های حمل و نقل مواجه هستیم.

  • امکانات گسترده

این روش به افراد و شرکت‌ها این امکان را می‌دهد تا از تنوع وسایل حمل و ‌ نقل استفاده کنند و بسته به نیاز خود، وسیله مناسبی را انتخاب کنند. در واقع تجار می‌توانند همه ظرفیت ترانزیتی موجود را برای سرعت بخشیدن به روند انتقال محموله به کار گیرند.

  • کاهش آلودگی و ترافیک

حمل و نقل ترکیبی می‌تواند نقش بسیار موثری در کاهش آلودگی هوا و ترافیک در شهرها و مسیرهای حمل و نقل جاده‌ای داشته باشد، زیرا با استفاده از روش ارسال بار از طریق دریا و هوا در کنار مسیرهای جاده‌ای و ریلی،  تعداد خودروهای خصوصی در جاده‌ها کم می‌شود.

  • امنیت و اطمینان

وقتی محموله هم از طریق دریا، آسمان، قطار و کامیون در حال انتقال است، بیم سرقت، حوادث غیر مترقبه و یا اتفاقات آب و هوایی و آسیب رسیدن به بار به حداقل می‌رسد. بنابراین حمل و نقل چند وجهی امکان افزایش امنیت و کاهش خطرات حمل و نقل را فراهم می‌کند.

  • انعطاف پذیری

 حمل و نقل ترکیبی به تاجران  و بازرگانان این امکان را می‌دهد  تا محموله و کالاهای خود را به مقاصد دورتر و مسیرهای دشوارتر ارسال کنند.

  • کاهش وابستگی ارسال محموله به یک روش خاص

 حمل و نقل به روش ترکیبی با امکان استفاده از تعداد زیادی وسیله حمل و نقل، کاهش وابستگی به یک روش خاص حمل و نقل را فراهم می‌کند. بنابراین اگر مشکلی برای هر کدام از روش‌های ترانزیت کالا اتفاق بیفتد، روش دیگر جایگزین خواهد شد.

هنگامی که به حمل و نقل به شیوه ترکیبی فکر می‌کنید، باید نکاتی را در نظر بگیرید تا بتوانید بهترین راه‌حل را برای حمل و نقل کالاها پیدا کنید. در این باره تجربه نشان می‌دهد که بهتر است با کارشناسان مجرب مشورت کنید و مناسب‌ترین روش‌های حمل و نقل محموله خود را پیدا کنید تا هزینه را کاهش دهید و سرعت جابجایی را بالا ببرید.

 اما دو نکته مهم وجود دارد که در حمل و نقل ترکیبی باید به آنها توجه شود:

  • اول اینکه رعایت اصول ایمنی و بهداشت در حمل و نقل کالاها به روش‌های مختلف مهم است.
  • و دوم اینکه باید به نوع کالا و شرایط فرآیند حمل و نقل توجه کنید.

 با در نظر گرفتن موارد گفته شده و همچنین دانش و تجربه کارشناسان شرکت حمل و نقل می‌توانید بهترین راه‌حل را برای حمل و نقل  چند وجهی پیدا کنید.

هزینه حمل و نقل ترکیبی

محاسبه هزینه حمل و نقل به روش ترکیبی بر اساس عوامل متعددی انجام می‌شود. اولین عامل، مسافتی است که کالاها باید برای رسیدن به مقصد طی کنند. همچنین نوع کالا و وزن آن نیز تأثیر بزرگی در هزینه حمل و نقل دارد. هزینه‌های مربوط به تعمیرات و نگهداری وسایل نقلیه، هزینه حمل و نقل را افزایش می‌دهد. نوع حمل و نقل  نیز قیمت را تعیین می‌کند. به عنوان مثال، حمل و نقل با کامیون و در جاده هزینه کمتری نسبت به ترانزیت کالا از طریق راه‌آهن دارد. با این حال چنانچه روش‌های جابجایی بار به درستی انتخاب شوند، هزینه حمل و نقل ترکیبی کمتر از هزینه حمل و نقل واحد  تمام می‌شود. از جمله دیگر عوامل مؤثر در هزینه حمل و نقل چند وجهی می‌توان به هزینه بارگیری و تخلیه، بیمه، سفرهای داخلی یا بین‌المللی و هزینه‌های مربوط به کنترل و رصد کالاها اشاره کرد. این عوامل همگی در محاسبه هزینه حمل و نقل  تأثیرگذار هستند و می‌توانند با توجه به شرايط هر کالا، متفاوت باشند.

در نهایت باید گفت نظام حمل و نقل به شیوه ترکیبی، یک روش موثر و سودمند برای انتقال کالاها و بارها در عرصه داخلی و تجارت بین الملل است. اگرچه استفاده از روش انتقال بار دریایی، باعث کاهش هزینه‌ها و افزایش کارآیی می‌شود، اما این شیوه زمان‌بر است و گاهی تاجر باید سریع‌تر محموله را به مقصد برساند. دریا به‌عنوان یک بستر حمل و نقل قابل اطمینان و اقتصادی محسوب می‌شود، اما استفاده از روش‌های دیگر هم مزایای خاص خودش را دارد. به همین دلیل حمل و نقل ترکیبی با تلفیقی از شیوه‌های حمل و نقل از طریق جاده‌ها، راه‌آهن‌ها، هواپیما و کشتی  بسیار مورد توجه قرار گرفته است. به ‌این ترتیب می‌توان برای هر نوع باری، بهترین راه حمل و نقل را انتخاب کرد. کارشناسان بهترین شرکت‌های حمل و نقل نقاط ضعف و مزایای هر روش ترانزیت کالا را بررسی می‌کنند تا بهترین نتیجه حاصل شود.

هزینه حمل و نقل ترکیبی بار

سوالات متداول

حمل و نقل ترکیبی یک سیستم ترانزیت است که از ترکیب چندین وسیله نقلیه و روش‌های مختلف حمل و نقل برای انتقال کالاها و محموله‌ها استفاده می‌کند.

امروزه روش حمل و نقل ترکیبی یک رویکرد موثر با هدف کاهش هزینه‌ها و بهبود جریان ارسال محموله در داخل کشور و فضای بین المللی مورد توجه قرار گرفته است.

از مزایای حمل و نقل چند وجهی می‌توان به:

  • استفاده بهینه از تمامی زیرساخت‌های حمل و نقلی موجود در یک کشور
  • کاهش زمان و هزینه‌های تردد
  • حفاظت از محیط زیست
  • جلوگیری از ترافیک جاده‌ای
  • و امنیت بیشتر

اشاره کرد.

از معایب حمل و نقل ترکیبی می‌توان به:

  • هزینه‌ بیشتر ارسال بار
  • دشواری هماهنگ‌سازی میان شیوه‌های مختلف ارسال بار
  • تأخیر در ارسال و انتقال بار
  • لزوم استفاده از برگه‌ها و مجوزهای جداگانه برای هر شیوه حمل و نقل

اشاره کرد.

4.6/5 - (7 امتیاز)

خدمات

دسته‌ها

آخرین مقالات

آخرین دیدگاه‌ها

4 پاسخ

  1. خیلی ممنونم برای مقاله خوبتون. من فرم رو پر کردم میشه زودتر باهام تماس بگیرید؟

  2. سلام بر تیم حرفه ای لیان ویسمن
    شما حمل ترکیبی ریلی و هوایی هم ساپورت می کنید و دارید؟ من بار رو از یه شهر سنگاپر میخوام بفرستم ایران

    1. سلام وقت بخیر بله حمل ترکیبی به روش های مختلف دریایی، زمینی، هوایی و ریلی انجام میشه. می تونید تماس بگیرید و مشخصات بار رو بگید تا راهنمایی دقیق تر کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *