صنایع

حمل

قیر

قیر یک شکل متراکم و چسبناک از نفت است که اغلب به دلیل رنگ سیاه یا قهوه ‌ای تیره و بافت چسبناک خود شناخته می شود. این ماده، برای ساخت و نگهداری جاده‌ ها حیاتی است و به ‌عنوان عامل اتصال اولیه در آسفالت عمل می‌ کند. قیر علاوه بر نقش محوری خود در راه سازی، در ساخت سقف و عایق ‌کاری نیز مورد استفاده قرار می گیرد. با توجه به اهمیت فوق ‌العاده این ماده در صنایع مختلف و ساخت و ساز، حمل قیر به‌ شکل صحیح و استاندارد بسیار مهم است. ما در این مقاله به جنبه‌های مختلف پروسه پیچیده حمل قیر می پردازم.

نکاتی درباره حمل قیر

قبل از پرداختن به حمل قیر لازم است نکات مهم درباره حمل قیر را بدانیم. حمل به راحتی حمل سایر موارد مشابه (مثل سنگ ریزه و بتن) نیست و تنها با رعایت نکات مهمی که در این مقاله ذکر می‌شود، امکان حمل و نقل کارآمد آن فراهم می‌گردد.

  • از تجهیزات گرم‌ کننده استفاده کنید: قیر در دمای اتاق بسیار چسبناک است. برای تسهیل جریان روان و جلوگیری از سفت شدن قیر، لازم است از مخازن و لوله‌های گرم ‌کننده برای نگهداری قیر در دمای توصیه شده (معمولاً بین 150 درجه سانتی گراد و 180 درجه سانتی گراد) استفاده کنید.
  • وسیله نقلیه مناسب را انتخاب کنید: وسایل نقلیه تخصصی، مانند تانکرهای دارای سیستم گرمایش یا مخازن عایق، برای حمل قیر ضروری هستند. لازم است این وسایل نقلیه به گونه ای طراحی شده باشند که دما و فشار بالای مربوط به قیر را نیز تحمل کنند.
  • رعایت نکات ایمنی: دمای بالای قیر خطر سوختگی دارد، بنابراین لازم است کارگرانی که در بارگیری، تخلیه و جابجایی مشارکت دارند از تجهیزات حفاظت فردی مناسب (مانند عینک، دستکش و… ) استفاده کنند. همچنین باید پروتکل های ایمنی هنگام حمل قیر و تخلیه کردن آن رعایت شود.
  • اجتناب از آلودگی: با اجتناب از تماس با مواد خارجی و تمیز نگه داشتن محل بارگیری و تخلیه، اطمینان حاصل کنید که قیر در طول حمل و نقل بدون آلودگی باقی می ماند.
  • مانیتور دما: نظارت مداوم بر دمای قیر در طول حمل و نقل برای جلوگیری از سرد شدن بیش از حد قیر ضروری است.
هزینه حمل قیر

اهمیت بیمه در حمل قیر

بیمه نقش حیاتی در حمل قیر ایفا می‌کند و خطرات مرتبط با جابجایی قیر را کاهش می ‎دهد. حمل و نقل قیر به‌ دلیل دمای بالا و ماهیت چسبناک آن، خطرات قابل توجهی از جمله نشت، تصادفات و آسیب ‌های زیست محیطی را به همراه دارد. بیمه، محافظت مالی در برابر این خطرات را فراهم کرده و تضمین می‌کند که شرکت ‌ها از عهده هزینه های مربوط به خسارات احتمالی و مسئولیت های قانونی برآیند. همچنین از کسب و کارها در برابر وقفه ها و زیان‌های عملیاتی محافظت می‌کند.

به طور کلی پیمانکار موظف است برای حمل قیر، آن را بیمه کند. هر کدام از روش ‌های حمل قیر (زمینی، هوایی و دریایی دارای نوع خاصی از بیمه نامه هستند.)

بیشتر بخوانید: جنرال کارگو چیست؟

روش های متداول حمل بین المللی قیر

حمل و نقل بین المللی قیر معمولا به روش دریایی و زمینی و گاهی هوایی انجام می‌ شود. هر کدام از این روش‌ ها مستلزم استفاده از ظروف خاصی برای حفظ ایمنی و حرارت قیر هستند.

روش ‌های زمینی حمل قیر

حمل قیر به شکل زمینی به دو شیوه انجام می‌شود؛ حمل با کامیون و حمل با خطوط راه آهن

  • کامیون: تانکرهای تخصصی قیر که به عنوان تریلر مخزن قیر (bitumen tank trailers) نیز شناخته می شوند، معمولاً برای حمل و نقل زمینی جاده ای استفاده می شوند. این تانکر ها مجهز به سیستم گرمایش برای نگهداری قیر در دمای بالا هستند.
  • راه آهن: از واگن های گرم شده راه آهن (Heated railcars) نیز برای حمل قیر در فواصل طولانی استفاده می شود. این واگن ‌های ریلی به‌ طور خاص برای کنترل دمای بالا و طبیعت چسبناک قیر طراحی شده‌ اند.

حمل دریایی قیر

حمل قیر به وسیله کشتی، معمولا به دو روش فله و کانتینری انجام می شود.

  • کشتی‌ های فله ‌بر: این کشتی ‌های بزرگ، مجهز به سیستم ‌های گرمایشی هستند و برای حمل قیر به شکل فله در فواصل طولانی استفاده می شوند.
  • کانتینرهای مخصوص قیر: این کانتینرهای تخصصی، قابل بارگیری در کشتی هستند و می توانند دمای قیر را تا رسیدن به مقصد حفظ کنند.

بیشتر بخوانید: انواع کشتی های باربری

حمل قیر

حمل و نقل هوایی قیر

حمل و نقل هوایی قیر به دلیل چالش های مختلف و هزینه های مربوطه معمولاً انجام نمی شود. با این حال، در موارد بسیار نادر و فوری، ممکن است مقادیر کمی قیر از طریق هوا حمل شود.

در این موارد قیر به وسیله بشکه و یا کانتیتر مخصوص در هواپیما بارگیری می‌ شود.

  • بشکه: قیر را می توان برای حمل هوایی در بشکه های فولادی بسته بندی کرد و سپس در کانتینرهای حمل و نقل حمل نمود. این روش برای مقادیر کمتر قیر مناسب است.
  • Bitutainers: Bitutainerها ظروف تخصصی هستند که به طور خاص برای حمل قیر طراحی شده اند. آنها را می توان گرم کرد و به وسیله هواپیما جابجا نمود. Bitutainerها بسیار متنوع هستند و امکان جابجایی آسان قیر را فراهم می کنند.

بیشتر بخوانید: حمل مواد اولیه پلاستیک

برآورد نرخ و هزینه حمل و نقل قیر

برای برآورد نرخ و هزینه حمل قیر لازم است با شرکت ‌های باربری که پیمانکاری حمل قیر را به عهده می ‌گیرند، تماس بگیرید. با این حال به طور کلی هزینه حمل قیر به موارد زیر وابسته است:

  • طول مسیر حمل و نقل: مسافت‌های طولانی‌تر معمولاً به دلیل مصرف سوخت و زمان بیشتر، با قیمت بیشتری همراه هستند.
  • شرایط مسیر: اگر حمل زمینی قیر مستلزم عبور از مرز چند کشور باشد، هزینه ها افزایش می یابد.
  • نوع حمل و نقل: حمل و نقل قیر به روش دریایی و یا استفاده از راه آهن معمولا ارزان‌تر است و پس از این دو، روش حمل قیر با کامیون هزینه پایین‌ تری دارد. حمل با هواپیما نسبت به روش های ذکر شده هزینه بسیار بالاتری دارد.
  • قیمت سوخت: هزینه سوخت جزء مهمی از هزینه های حمل قیر است. با توجه به اینکه برای گرم نگه داشتن قیر هم سوخت مصرف می ‌شود، نوسانات قیمت سوخت مستقیماً بر هزینه‌ های حمل و نقل تأثیر می گذارد.
  • نوع ظرف: تانکر، تریلر و واگن ریلی گرم به دلیل نیاز به تجهیزات تخصصی برای نگهداری قیر در دماهای بالا، گرانتر هستند. اما معمولا بشکه قیمت ارزان تری دارد.
  • حجم و وزن: حجم‌ های بزرگ ‌تر هزینه ‌های حمل و نقل به ازای هر واحد را کاهش می ‌دهند. با این حال، محموله های بسیار بزرگ ممکن است به تجهیزات تخصصی تر و در نتیجه گران قیمت نیاز داشته باشند.
  • بیمه: حق بیمه برای پوشش خطرات احتمالی در طول حمل و نقل، مانند نشت، تصادفات و آسیب های زیست محیطی، هزینه های کلی را افزایش می دهد.
  • در دسترس بودن زیر ساخت: وجود زیر ساخت‌ های کافی در مبدا و مقصد، مانند بنادر، شبکه ‌های ریلی و کیفیت جاده ‌ها بر هزینه‌ ها تأثیر می گذارد.
  • عوامل اقتصادی: نرخ ارز، تورم و ثبات اقتصادی در مناطق درگیر در حمل و نقل می تواند بر هزینه های کلی تأثیر بگذارد.

 

صادرات قیر به چین، هند، آفریقا، ازبکستان، ترکمنستان

چین به دلیل موقعیت جغرافیایی و روابط تجاری گسترده با ایران، از مهمترین واردکنندگان قیر ایرانی است. ایران سالانه بیش از 100 تن قیر از طریق بنادر بندر عباس و بوشهر به چین صادر می‌ کند. افزایش تولید قیر و نیاز بالای چین به این محصول، صادرات قیر را برای ایران سود آور کرده است.

هند نیز با روابط سیاسی قوی با ایران، از وارد کنندگان اصلی قیر ایرانی است و حدود 15 درصد از صادرات قیر ایران را به خود اختصاص می دهد.

کشورهای آفریقایی به دلیل نیاز بالا به محصولات پتروشیمی، مقصد دیگری برای صادرات قیر ایران هستند. ازبکستان و ترکمنستان نیز به علت موقعیت جغرافیایی و روابط تجاری با ایران، از مقاصد مهم صادرات قیر محسوب می شود.

ارمنستان مرز مشترک با ایران دارد و به همین دلیل از طریق مرز نوردوز قیر ایرانی وارد می‌کند. گرجستان هم با وجود نداشتن مرز مشترک با ایران، از وارد کنندگان قیر ایران از مسیرهای بین المللی محسوب می ‌شود.

در آخر، ترکیه به دلیل روابط تجاری مناسب با ایران، از مهمترین مقصد های صادرات قیر ایرانی بوده و صادرات از طریق مرزهای جلفا و بازرگان انجام می ‌شود.

 

خدمات شرکت لیان ویسمن برای حمل قیر

شرکت لیان ویسمن یکی از شرکت های موفق برای حمل قیر در خاور میانه است. این شرکت با استفاده از کانتینر های مجهز و کشتی های باری پیشرفته می‌ تواند حمل قیر را به کشورهای مختلف حوزه خاور میانه بر عهده بگیرید. شرکت لیان ویسمن، علاوه بر حمل زمینی و دریایی قیر، محصول را بیمه کرده و امکان اطلاع لحظه ای از وضعیت محموله را با پشتیبانی 24 ساعته 7 روز در هفته فراهم می سازد.

اگر قصد صادرات قیر را دارید می ‌توانید از خدمات شرکت لیان ویسمن استفاده کنید.

هزینه حمل قیر

سؤالات متداول

قیر عمدتاً با استفاده از تانکرهای جاده ای، تانکرهای راه آهنی و کشتی های دریایی حمل می شود. در هر دو روش، قیر در حین حمل کاملا گرم باقی می ماند. در موارد معدودی حمل قیر با هواپیما نیز انجام می شود.

برای حفظ ویسکوزیته و جلوگیری از سفت شدن، قیر باید در دمای بالا (حدود 150-200 درجه سانتی گراد) نگهداری شود. کنترل دمای مناسب، حمل و نقل ایمن را تضمین کرده و از تاخیرهای ناشی از گرم کردن مجدد قیر جامد جلوگیری می کند.

اقدامات احتیاطی ایمنی شامل استفاده از ظروف عایق شده و گرم شده، نظارت منظم بر دما، اطمینان از آب بندی مناسب برای جلوگیری از نشتی، و پیروی از پروتکل های سختگیرانه برای جلوگیری از سوختگی و سایر حوادث ناشی از دماهای بالا است.

به این مقاله امتیاز دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *