انواع کشتی های باربری

انواع کشتی های باربری

انواع کشتی های باربری بیشترین وظیفه جا به جایی کالاها را در سرتاسر دنیا به عهده دارند. جالب است بدانید حتی کشورهایی که مرز آبی ندارند هم برای واردات و صادرات کالا وابسته به حمل و نقل دریایی هستند. این کشورها بار را به بندرگاه هایی در کشورهای نزدیک می رسانند و از آنجا به کشورهای دوردست صادر می کنند. واردات کالا به این کشورها هم به همین صورت است و از راه بندرهای واسطه صورت می گیرد.

با ما در نگاهی به انواع و کاربردهای کشتی های باربری همراه باشید.

آشنایی با انواع کشتی های باربری

کشتی های باربری در شکل ها و اندازه های گوناگون ساخته می شوند. این کشتی ها گاهی کوچک و در اندازه یک قایق هستند. گاهی نیز بسیار بزرگ و غول پیکرند و گنجایش هزاران تن بار مایع یا جامد را دارند. برخی از این کشتی ها نیز حیوانات را جا به جا می کنند و فضایی مناسب زندگی موجودات مختلف دارند.

کشتی های تجاری که ما به بررسی آنها می پردازیم، کشتی هایی هستند که نقش مهمی در حمل و نقل دریایی دارند. با استفاده از این کشتی ها کالاهای مختلف در پهنه جهان از نقطه ای به نقطه دیگر انتقال می یابند. انواع کشتی های تجاری با توجه به نوع باری که انتقال می دهند، دسته بندی می شوند.

انواع کشتی های باربری در حمل و نقل دریایی

مهم ترین کشتی های باربری دنیا برای حمل دریایی بار در چند گروه دسته بندی می شوند:

1- کشتی باربری عمومی:

کشتی های باربری عمومی کشتی هایی هستند که برای جا به جایی انواع بارهای کوچک و بزرگ به کار گرفته می شوند. این کشتی ها به دستگاه های جا به جایی بار مجهز شده اند تا بتوانند کالاها را وارد کشتی یا از آن خارج کنند. اندازه این کشتی ها خیلی بزرگ نیست و به شکلی طراحی شده اند تا بتوانید کالاهایی با شکل ها و اندازه های گوناگون را با استفاده از آنها جا به جا کنید.

2- کشتی کانتینری:

کشتی کانتینری یا کشتی کانتینربر نوع دیگر کشتی باربری است که به کانتینرها یا مخزن های بزرگی برای قرار دادن کالا مجهز شده است. انواع کشتی های باربری کانتینری بیشترین نقش را در عرصه باربری دریایی بر عهده دارند. این کشتی ها کالاهای خشک و در اندازه های مختلف را جا به جا می کنند. اندازه این کانتینرها متفاوت است و برخی کوچک تر و برخی نیز بزرگ ترند. بعضی از این کانتینرها هم به یخچال مجهز شده اند تا مناسب انتقال کالاهای فاسدشدنی باشند. کانتینرهای روباز هم برای نقل و انتقال کالاهای بزرگی مانند ماشین های صنعتی استفاده می شوند.

3- کشتی فله بر:

کشتی فله بر همان طور که از نامش پیداست، برای انتقال بارهای خشک و فله به کار گرفته می شوند. بارهایی مانند غلات، شکر، کاکائو، دانه های روغنی، سیمان و مواد معدنی که بدون بسته بندی جا به جا می شوند. بار این کشتی ها با مدد از ماشین های سنگین جا به جا می شود. کشتی های فله بر از نظر اندازه به چند گروه تقسیم می شوند. برخی از این کشتی ها اندازه مناسبی برای گذر از کانال های معروف دنیا مانند سوئز یا پاناما را دارند؛ اما برخی کشتی های بزرگ تر امکان رد شدن از این کانال ها را ندارند.

4- تانکر نفتی:

برخی از انواع کشتی های باربری برای حمل نفت خام و فراورده های آن به کار می روند. این کشتی ها باید به سیستم های ایمنی مجهز باشند تا در سفرهای کوتاه و بلند خود دچار خطر نشوند. تانکرهای نفتی مجهز به سیستم هایی برای پر و خالی کردن مخزن خود هستند. برخی از این کشتی های نفتکش ظرفیت کمتر و محدودتری دارند و در راه های دریایی نزدیک تر سفر می کنند؛ اما برخی نیز بسیار بزرگند و از قاره ای به قاره دیگر سفر می کنند.

5- کشتی حمل گاز:

کشتی های حمل گاز نوعی از انواع کشتی های باربری با تجهیزات ایمنی پیشرفته تر از کشتی های نفتکش هستند. دلیل ایمنی بالاتر این گونه کشتی ها نیز خطرناک تر بودن گازهای متراکم انبارشده در مخزن های آنهاست. دو نوع گاز مهم با کشتی های حمل گاز جا به جا می شوند که یکی از آنها گاز LNG و دیگری گاز LPG است. ویژگی های متفاوت این دو نوع گاز باعث طراحی متفاوت کشتی هایی شده که آنها را انتقال می دهند.

6- کشتی یخچال دار:

برخی مواد خوراکی و بیشتر مواد دارویی باید با کمک کشتی های یخچال دار جا به جا شوند. کشتی های یخچال دار از انواع کشتی های باربری هستند که هریک چند سردخانه جداگانه دارند تا بتوانند دمای گوناگون برای کالاهای متفاوت را پوشش دهند. برخی کالاها هم نیاز به دمای زیر صفر دارند.

7- کشتی رول دار:

کشتی رول دار، رو-رو یا RO-RO نوع دیگری از انواع کشتی های باری است. کشتی های رول دار برای حرکت دادن بار از رول ها یا تسمه های متحرک کمک می گیرند. کشتی های رول دار بیشتر برای انتقال ماشین های سنگین از بندری به بندر دیگر کاربرد دارند. ماشین هایی مانند خودروهای شخصی، اتوبوس، کامیون، جرثقیل، ماشین های کشاورزی و حتی هواپیما و دیگر وسایل نقلیه موتوری.

8- کشتی چندمنظوره:

کشتی های چندمنظوره از کانتینر برای جای دادن کالاها استفاده نمی کنند. فضای داخلی انواع کشتی های باربری چندمنظوره با کالاهای متفاوتی مانند فولاد، مصالح ساختمانی، چوب، کاغذ و مواد مشابه پر می شوند. البته فضای کشتی مجهز به وسایلی برای مهار این کالاها شده تا ایمنی آنها و کشتی را ضمانت کند. کشتی های چندمنظوره مجهز به جرثقیل های داخلی برای پر و خالی کردن کشتی هستند.

9- کشتی دوبه بر:

کشتی دوبه بر از انواع کشتی های باری با سطحی صاف است. این کشتی ها زمانی استفاده می شوند که نیاز به جا به جایی کالایی سنگین داشته باشید. کشتی های دوبه بر بیشتر مسافت های کوتاه را می پیماید و مناسب گذر از کانال ها و دریاچه هاست. کشتی های دوبه بر خیلی بزرگ نیستند و حمل بار در آنها نیز با مدد از جرثقیل انجام می شود. دوبه برها دارای محفظه ای هستند که کالاهای درون آن از آسیب باد و باران در امان بمانند.

10- کشتی دام بر:

کشتی دام بر نیز یکی از انواع کشتی های باربری است. جا به جایی موجودات زنده سختی های خود را دارد. فضایی که این موجودات در کشتی اشغال می کنند، باید دارای تهویه مناسب باشد. دمای فضا نیز باید کنترل شود تا حیوان ها از بین نروند. آب و غذا دادن به حیوانات در طول سفر نیز باید به طور مرتب صورت گیرد تا آنها زنده و سالم به مقصد برسند.

بیشتر بخوانید: حمل دریایی از هند

کشتی های باربری

انواع کشتی کانتینری

کشتی های کانتینری انواع متفاوتی دارند. این کشتی ها از دیدگاه های مختلف مانند اندازه، نسل، سال ساخت و ویژگی های دیگر دسته بندی می شوند. با تقسیم بندی این کشتی ها از نظر اندازه آشنا شوید:

·       کشتی Feeder:

گنجایش کشتی Feeder کمتر از 1000 TUE است. این کشتی برای جا به جایی کالاهایی با حجم و وزن محدودتر بین بندرها استفاده می شود.

·       کشتی Feedermax:

کشتی Feedermax بزرگ تر از کشتی فیدر است. ظرفیت این کشتی به 3000 TUE می رسد. این کشتی یکی دیگر از انواع کشتی های باربری است که بیشتر در آب های بین المللی استفاده می شود.

·       کشتی panamax:

بیشترین ظرفیت کشتی کانتینربر پانامکس 4500 TUE است. این کشتی امکان گذشتن از کانال پاناما را دارد.

·       کشتیPost Panamax:

کشتی پست پانامکس یکی از انواع کشتی های باربری با اندازه بزرگ تر از کشتی های پانامکس است. ظرفیت آن نیز بیشتر از 4500 TUE است. این کشتی بیشتر برای انتقال نفت و فراوردهای آن استفاده می شود.

·       کشتی Suezmax:

کشتی سوئزمکس با ظرفیت 12000 TUE برای حمل نفت خام استفاده می شود. این نوع کشتی ها به گونه ای ساخته شده اند که حتی بزرگ ترین آنها هم می توانند از کانال سوئز عبور کنند.

·       کشتی Post Suezmax:

کشتی پست سوئزمکس بزرگ تر از کشتی سوئزمکس است. این کشتی ها هم امکان گذر از کانال سوئز را دارند.

·       کشتی Post Malacamax:

اندازه کشتی های Post Malacamax مناسب عبور از کانال مالاکا در بین اقیانوس آرام و اقیانوس هند است.

·       کشتی Ultra Large:

کشتی کانتینری Ultra Large بزرگ تر از بسیاری از انواع کشتی های کانتینری است. کاربرد این کشتی ها در حمل بارهای بزرگ و سنگین بین 20 هزار تا 24 هزار TUE است.

گفتار پایانی

شمار انواع کشتی های باربری بسیار زیاد است و ما تنها مهم ترین آنها را برایتان نام برده و توضیح دادیم؛ کشتی هایی که بیشترین کاربرد را در صنعت حمل و نقل دریایی دارند. خوشبختانه این صنعت هر روز بیشتر از پیش توسعه می یابد و صادرات و واردات کالا را در قاره های مختلف دنیا آسان تر می سازد.

بیشتر بخوانید: روش های حمل و نقل بین المللی کالا

کشتی باربری

سوالات متداول

کشتی های لاینر و ترامپ از انواع کشتی های باربری چندمنظوره هستند. کشتی لاینر نوعی کشتی است که سفرهای منظم در مسیرهای دریایی مشخصی دارد و برنامه آن از پیش تعیین شده است. کشتی های ترامپ خط سیر مشخصی ندارند و ممکن است در هر سفر به نقطه ای از دنیا بروند.

مواد خوراکی مانند غلات، شکر، روغن؛ کالاهای مصرفی مانند اسباب بازی، لوازم خانگی و لوازم الکترونیکی؛ مواد اولیه صنعتی مانند چوب، فلز، مواد شیمیایی و محصولات صنعتی مانند قطعه های خودرو و ماشین های صنعتی را با این کشتی ها حمل می کنند.

کشتی های جنرال کارگو از انواع کشتی های باربری برای حمل کالاهای گوناگون است. نام دیگر این کشتی ها کشتی های عمومی است و از آنها برای جا به جایی انبوهی از کالاها و مواد جامد استفاده می کنند.

کشتی رو-رو یا RO-RO مجهز به رول های متحرک برای انتقال تجهیزاتی مانند خودروهای سبک و سنگین به داخل کشتی است. مسافرانی که با خودروی خود به جزیره ها یا کشورهای دیگر سفر می کنند، از این دسته از کشتی ها استفاده می کنند.

TUE واحد شمارش کانتینر است و هر واحد آن برابر با یک کانتینر استاندارد با حجم بیست فوت است.

5/5 - (1 امتیاز)

خدمات

دسته‌ها

آخرین مقالات

آخرین دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *