«اینکوترمز CFR چیست؟» پرتکرارترین پرسشی است که در زمینه قانون تجارت مطرح میشود. اگر در زمینه تجارت بین المللی فعالیت میکنید، بیتردید با این اصطلاح آشنا هستید. اما چنانچه به تازگی وارد این حوزه شده اید برای انجام امور خود در زمینه صادرات و واردات نیاز دارید که با این اصطلاحات و قوانین آن آشنا شوید.
CFR یکی از پرکاربردترین اصطلاحاتی است که در زمینه تجارت بین الملل مورد استفاده قرار میگیرد. CFR قانونی رایج در معاملات و قراردادهای تجاری محسوب میشود که علاوه بر ذکر قوانین مهم تجارت بین الملل، به مهم ترین و اصلی ترین وظایف خریدار و فروشنده بر اساس قوانین اینکوترمز CFR میپردازد.
در این مقاله قصد داریم به اینکوترمز CFR و قوانین آن بپردازیم. برای کسب اطلاعات بیشتر تا انتها ما را همراهی کنید.
اینکوترمز CFR مخفف چه کلمه هایی است؟
CFR یکی از قوانین اینکوترمز است که در تجارت بین الملل به ویژه تجارت دریایی، بسیار کاربرد دارد. این قوانین سبب می شوند تا امور مرتبط با صادرات و واردات کالا، از طرف خریدار و فروشنده به درستی صورت بگیرد.
CFR در واقع مخفف عبارت انگلیسی Cost and Freight است که به عنوان پرکاربردترین اصطلاح رایج در حوزه حمل و نقل دریایی از آن یاد میشود. اگر بخواهیم تعریف کاملی برای این عبارت در نظر بگیریم، میتوانیم بگوییم CFR، هزینه یا ارزش بار و کرایه حمل آن تا بندر مقصد است.
در این روش، فروشنده، ارسال بار را روی کشتی انجام می دهد. در این صورت، وی، نه تنها مسئول حمل بارها تا بندر مورد نظر است، بلکه وظیفه دارد تمامی هزینه های ارسال بار تا بندر مقصد را نیز بپردازد.
با توجه به این قوانین، فروشنده، طی قرارداد حمل کالا، تضمین میکند تمامی هزینهها و کرایه ها را تا زمان رسیدن به دست خریدار بپردازد.
در این قوانین، تمامی وظایف خریدار و فروشنده به صورت دقیق و جزیی تعیین شده اند و هر یک از طرفین معامله باید از آن پیروی کنند.
اینکوترمز CFR خیلی به اینکوترمز CPT نزدیک است. بزرگترین تفاوت CFR این است که جزو چهار دسته ترمی هست که مخصوص حمل دریایی است. ما تنها 4 اینکوترمز داریم که در حمل دریایی استفاده می شود. CFR مخفف Cost & Freight است. سه بحث در اینکوترم خیلی مهم است. یک مورد هزینه یا Cost است، یک مورد فریت است که کرایه حمل محسوب می شود و یک مورد هم I که از Insurance یا بیمه است. وقتی در یک ترم، I بیاید یعنی در مورد بیمه صحبت می شود.
CFR هزینه و کرایه حمل تا مقصد است. فروشنده وظیفه دارد که قرارداد حمل را انجام دهد، کالا را به حمل کننده که همان لاین های دریایی می شوند، برساند و بارگیری کند. همچنین هزینه های گمرکی در مبدا و تشریفات را انجام دهد. به محض اینکه کالا بر روی کشتی بارگیری شد، دیگر هیچ مسئولیت و ریسکی ندارد. در این مورد دیگر کالا به مقصد می رسد و تمام هزینه ها و مسئولیت با خریدار است. حتی اگر کالا به مقصد هم نرسد، فروشنده دیگر پاسخگو نیست و نقطه انتقال ریسک و خطر با مشتری است.
CFR یکی از پرکاربرد ترین ترم هاست. به این دلیل که در حمل دریایی استفاده می شود. موضوعی که در CFR مطرح است و در باقی ترم ها نیست، این است که CFR دو گزینه دارد. با قرار گرفتن در هر کدام از گزینه ها، ریسک فروشنده تغییر می کند. فری اوت و فول لاینر. این دو اصطلاح می گوید که اگر در قرارداد آمده باشد CFR free out هیچ فرقی با این توضیحاتی که تا به الان دادیم ندارد. اما اگر در قرارداد بیاید CFR full liner ماجرا عوض می شود. در اینجا وظیفه و مسئولیت فروشنده تا زمان تخلیه کالا، افزایش پیدا می کند. البته فقط افزایش مسئولیت در حد تخلیه کالا است. یعنی کشتی زمانی که به پورت می رسد، مسئولیت تخلیه با فروشنده است. در این موارد اگر اتفاقی برای بار در حین تخلیه بیفتد، مسئولیت با فروشنده است.
بیشتر بخوانید: اینکوترمز CIF
نحوه محاسبه قیمت CFR
برای محاسبه قیمت CFR باید سه مورد مهم را مدنظر داشته باشید:
- ارزش کالا
- قیمت حمل از انبار یا کارخانه تا عرشه کشتی مانند هزینههای بندری، هزینههای گمرکی و THC
- هزینه های حمل و نقل دریایی تا بندر مقصد
حال با به دست آوردن این موارد کافی است مطابق فرمول زیر، هر یک را در جای مناسب قرار دهید:
قیمت CFR= ارزش کالا+ قیمت حمل از انبار یا کارخانه تا عرشه کشتی مانند هزینههای بندری، هزینه های گمرکی و THC+ هزینه های حمل و نقل دریایی تا بندر مقصد
بیشتر بخوانید: اینکوترمز FCA
وظایف فروشنده در ترم CFR
در قوانین اینکوترمز CFR خریدار و فروشنده، هر یک وظایفی دارند که باید جهت سرعت بخشیدن و راحتی در امر صادرات و واردات آنها را به درستی انجام دهند. برخی از مهم ترین و اصلی ترین وظایف فروشنده در اینکوترمز CFR عبارتند از:
- فروشنده موظف است کالاهای ارسالی به بندر مبدا مورد نظر را بستهبندی و بارگیری کند.
- فروشنده باید هزینههای حمل و نقل کالا را تعا زمان رسیدن به مقصد مورد نظر بپردازد.
- بر اساس قوانین اینکوترمز CFR، فروشنده، وظیفه دریافت مجوزهای صادراتی مورد نیاز را از مراجع مورد نظر دارد.
- فروشنده باید سند تحویل کالا را با هزینه خود تنظیم کند.
- فروشنده باید تمامی هزینههای بازرسی کالا را برای صادرات آن پرداخت کند.
- فروشنده کالا موظف است تمامی هزینههای حمل کالا از مبدا تا مقصد مورد نظر خریدار را برآورد و به همراه صورت جلسه کشتی برای وی ارسال کند.
- بر اساس قوانین، فروشنده باید جهت جلوگیری از خسارتهای احتمالی به بارها، نسبت به بیمه کردن آنها اقدام کند.
- فروشنده موظف است تا کالاهای خریداری شده را در زمان معین به مشتری تحویل دهد.
- فروشنده باید رسید تحویل کالا را به خریدار تحویل دهد تا وی بتواند به راحتی بارها را ترخیص کند.
وظایف خریدار در ترم CFR
بر اساس قوانین اینکوترمز CFR خریدار نیز یک سری وظایف دارد که باید به آن عمل کند. مهمترین وظایف خریدار به شرح زیر است:
- خریدار موظف است تمامی هزینه های کالا را مطابق قرارداد فروش پرداخت کند.
- تمامی ریسکهای خطرات و زیانهای احتمالی مانند خرابی و آسیب بارها بر عهده خریدار خواهد بود.
- بر اساس این قوانین، خریدار باید برخی از هزینههای همکاری با فروشنده و تمامی هزینه های مرتبط با بار را پس از تحویل محموله، پرداخت نماید.
- خریدار موظف است برای تحویل به موقع بار، رسید دریافتی را ارائه دهد.
- در قوانین اینکوترمز CFR خریدار باید زمان و مکان خاصی را جهت دریافت کالا در مقصد، تعیین کند.
- خریدار وظیفه دار همکاریهای لازم را جهت تشریفات صادرات انجام دهد.
بیشتر بخوانید: THC در حمل دریایی چیست؟
نکات مهم درباره مفهوم CFR
- هنگامی که قرار است بارها برای حمل و نقل به دو یا چند روش ارسال شوند، استفاده از روش CFR نمی تواند گزینه مناسبی برای ارسال بار باشد. در این شرای استفاده از روش CPT بهترین انتخاب ممکن است. این موارد در بخش قوانین «شیوه حمل و نقل» بررسی میشوند.
- در صورت استفاده از روش CFR برای حمل و نقل کالا، باید قراردادی میان خریدار و فروشنده امضا شود تا برای وقوع خطرات و ضرر و زیانهای احتمالی، توافق صورت بگیرد. در صورت عدم توافق میان خریدار و فروشنده، ریسک این خطرات با تحویل بار به نخستین متصدی انتقال می یابد.
برای درک بهتر این مسئله به مثال زیر توجه کنید:
ممکن است بخش نخستین ارسال بارها به وسیله نخستین متصدی حمل بار (اپراتور کشتی Feeder) انجام شود. این کشتی ها موظفند محموله های باری را از بندر مبدا به ترمینال بندری برسانند تا توسط کشتیهای اقیانوس پیما، باقی مسیر را بپیمایند.
در این قسمت پرسشی که مطرح میشود آن است که آیا ریسک در نخستین محل بارگیری به خریدار منتقل میشود یا در زمان بارگیری در اقیانوس پیما؟
طرفین معامله خود در این زمینه باید توافق لازم را انجام دهند، چنان چه این توافق صورت نگیرد، به طور پیش فرض، ریسک به نخستین متصدی حمل بار منتقل میشود، یعنی نخستین تحویل گیرنده! و این امر موجب افزایش بازه زمانی و آسیبهای احتمالی به بار میشود.
اگر هر یک از دو طرف معامله بخواهند این ریسک به طور مستقیم از فروشنده به خریدار انتقال یابد، باید آن را در قرارداد خود ذکر کنند.
- چنان چه بندر مبدا برای خریدار اهمیت زیادی دارد، یعنی می خواهد بارها از مبدا خاصی ارسال شوند، باید نام بندر مورد نظر در قرارداد ذکر شود.
- نام بندر مقصد نیز باید به طور دقیق در قرارداد ذکر شود تا از بروز بسیاری از مشکلات احتمالی جلوگیری شود. در برخی از موارد، بنادر اهمیت بسیاری برای خریدار دارد، بنابراین باید نام آن به طور دقیق در قرارداد ذکر شود.
- در این قانون، فروشنده نه تنها مسئول ارسال بار، بلکه مسئول پرداخت هزینه های بار تا زمان بارگیری روی کشتی است.
- استفاده از روش CFR برای حمل و نقل و ارسال بار به کشورهایی که با یکدیگر مرز آبی ندارند توصیه نمیشود.
- بر اساس قوانین اینکوترمز CFR فروشنده باید نسبت به ترخیص کالا برای صدور اقدام کند اما هیچ گونه مسئولیتی در قبال ترخیص کالا برای ورود و هرگونه تشریفات نخواهد داشت.
- خریدار باید برای حفظ امنیت محموله خود، نسبت به بیمه کردن آنها اقدام کند. در این صورت میتواند بدون نگرانی از ضرر و زیانهای احتمالی، منتظر رسیدن بارهای خود باشد. چنان چه بارها آسیب ببینند، بیمه هزینه های آن را پرداخت خواهد کرد.
- بر اساس قوانین اینکوترمز CFR فروشنده موظف است تا بارهای خریدار را روی عرشه کشتی تحویل دهد.
- اینکوترمز CFR برای ارسال بار به وسیله آبراهها مورد استفاده قرار میگیرد و شامل سایر روشهای ارسال مانند ارسال زمینی و هوایی نمی شود.
- تمامی مسئولیتهای کالا از زمان ارسال تا بارگیری بر عهده فروشنده است و پس از آن، در صورت سالم نرسیدن بار به مقصد، فروشنده هیچ گونه مسئولیتی نخواهد داشت.
- اگر فروشنده به سبب توافق صورت گرفته با خریدار، متحمل هزینه هایی در بندر مقصد شود، نمی تواند آن را از خریدار طلب کند. مگر آن که این مورد در قرارداد ذکر شده باشد. این هزینه ها تحت عنوان «هزینه های تخلیه» شناخته میشوند.
- اینکوترمز CFR برای تعیین حدود و وظایف خریدار و فروشنده به وجود آمده است.
بیشتر بخوانید: ترانزیت چیست؟
سوالات متداول
به طور کلی، اینکوترمز CFR، هزینه یا ارزش بار و کرایه حمل آن تا بندر مقصد است. اینکوترمز CFR بیشترین کاربرد را در زمینه تجارت و حمل و نقل دریایی دارد.
CFR در واقع مخفف عبارت انگلیسی Cost and Freight است که به عنوان پرکاربردترین اصطلاح رایج در حمل و نقل دریایی از آن یاد میشود. در این قانون، فروشنده، جهت حمل و نقل کالا قراردادی را امضا می کند و تمام هزینه های ارسال بار به مقصد مورد نظر را برعهده میگیرد.
قیمت CFR= ارزش کالا+ قیمت حمل از انبار یا کارخانه تا عرشه کشتی مانند هزینه های بندری، هزینه های گمرکی و THC+ هزینه های حمل و نقل دریایی تا بندر مقصد
آخرین دیدگاهها