اینکوترمز CPT

اینکوترمزها اصطلاحاتی هستند که در بازرگانی بین المللی استفاده می شوند. این اصطلاحات در زمینه های گوناگون به کار می روند و مقررات و ضوابط حوزه های گوناگون تجارت را مشخص می کنند. CPT یکی از اینکوترمزهای رایج است که در این حوزه به کار می روند. اینکوترمز CPT از جمله قواعد مربوط به حوزه حمل و نقل است. این عبارت در واقع مخفف واژه‌ی Carriage Paid To است. در این مقاله در مورد این نحوه از حمل و نقل کالا در تجارت بین الملل بیشتر صحبت می کنیم. با ما همراه باشید تا درمورد این اصطلاح مهم دنیای تجارت بیشتر بدانید.

ترم یا اصطلاح CPT یا Carriage Paid To از گروه C است. به معنای پرداخت کرایه حمل تا مقصد تعیین شده است. در ابتدا مقصد، مقصد اول است. که می تواند بندر، فروشگاه، مرز زمینی یا گمرک باشد. این ترم می گوید که فروشنده مسئول حمل کالا تا مقصد و پرداخت هزینه آن با کریر یا لاین مورد نظر خود است. ولی هیچ گونه ریسک و خطری بابت کالا متوجه وی نمی شود. در CPT فروشنده قرارداد حمل را خودش می بندد و هزینه را هم خودش می دهد. اما به محض اینکه بارگیری رخ دهد، هیچ مسئولیتی ندارد. انتقال خطر و ریسک زمانی است که کالا به اولین حمل کننده می رسد. کالاها به وسیله چند نوع روت یا مسیر حمل می شوند. اگر در قرارداد ذکر نشود که انتقال ریسک کجا هست، انتقال ریسک فروشنده جایی رخ می دهد که کالا را به حمل کننده اول تحویل دهد. بهتر است که خریدار در زمان قرارداد مشخص کند که انتقال ریسک کجا می تواند باشد. برای مثال زمانی که به حمل کننده دوم می رسد.

توضیحات اولیه درباره CPT

همان طور که گفتیم، این قاعده مربوط به حمل و نقل کالاها در دنیای تجارت بین الملل است. حمل و نقل کالا یکی از مهم ترین بخش های صادرات و واردات است. اینکوترمز CPT بیان می کند که فروشنده، کالای خریداری شده توسط مشتری را با هزینه ی خودش به مراکز حمل کالا و یا شرکت حمل و نقلی که مشتری اعلام می کند تحویل می دهد. در این روش، فروشنده بعد از تحویل کالا به مرکز حمل آن، دیگر وظیفه ای در قبال کالا ندارد و مسئولیت به خریدار تحویل داده می شود.

 

برای اطلاع از استعلام نرخ حمل، با ما در ارتباط باشید.

قاعده CPT در اینکوترمز و قوانین مرتبط با آن در حمل و نقل بین المللی

CPT یکی از قواعد مهم در اینکوترمز است و آشنایی با قوانین مرتبط با آن در حمل و نقل بین المللی، برای افرادی که تجارت می کنند بسیار مهم است. در این روش، کرایه ی بار تا مقصد توسط فروشنده ی کالا پرداخت می شود، اما مسئولیت فروشنده در قبال کالا بعد از تحویل بار به شرکت حمل و نقل کارا از وی ساقط می شود. فروشنده حتی مسئولیتی در برابر اینکه بار سالم به مقصد برسد و یا حتی به مقصد برسد یا خیر، ندارد!

اینکوترمز CPT

وظایف فروشنده در ترم CPT

با این حال، این موضوع به معنای بی مسئولیتی کامل فروشنده در قبال کالا یا بار نیست! بلکه طبق اینکوترمز CPT فروشنده موارد زیر را متعهد می شود:

  • اظهار کالا به گمرک مبدا: زمانی که کالا از کشور مبدا خارج می شود، باید به گمرک آن کشور اظهار شود. انجام این کار به عهده فروشنده است.
  • حمل کالا تا بندر مبدا: فروشنده باید کالای خریداری شده توسط خریدار را تا بندر مبدا حمل کند و به طور سالم به شرکت باربری تحویل بدهد.
  • بارگیری کالا روی کشتی: حمل و نقل بارهای بین المللی به طور رایج با کشتی انجام می شود. فروشنده باید از بارگیری کالا روی کشتی مطمئن شود.
  • تخلیه بار در بندر مبدا: وظیفه فروشنده تنها رساندن کالا به مبدا نیست، بلکه باید آن را در بندر تخلیه نیز بنماید. با توجه به حجم زیاد بار، این کار گاهی به طول می انجامد.
  • حمل کالا تا بندر کشور مقصد: فروشنده باید مطمئن شود که کالا به مقصد صحیح حمل خواهد شد.
  • تخلیه کالا در مقصد: بعد از آن که کالا بارگیری شده و به سمت مقصد حرکت کرد، باید در مقصد تخلیه شود. به خصوص برای کشتی هایی که در چند نقطه توقف می کنند این مسئله نیاز به توجه شایان دارد.
  • حمل کالا تا نقطه ای که در مقصد تعیین شده است. این نقطه را خریدار مشخص می کند.

موارد بالا نیاز به مدارک مختلف برای تهیه بارنامه و ثبت در گمرک دارد. تامین این مدارک نیز به عهده فروشنده است. او هم چنین باید مراحل را به اطلاع خریدار برساند تا خریدار بتواند خود را با برنامه زمان بندی و اطلاعات مربوط به بار ارسال شده هماهنگ کند.

بیشتر بخوانید: اینکوترمز CFR

وظایف خریدار در ترم CPT

خریدار نیز مانند فروشنده، در اینکوترمز CPT وظایفی دارد. خریدار باید کار بیمه کالا را انجام دهد تا از سالم و صحیح رسیدن کالا به دست خود مطمئن شود. هم چنین ترخیص کالا از گمرک مقصد و پرداخت هزینه ی گمرک در مقصد نیز به عهده خریدار است.

خریدار باید خطراتی که ممکن است در کمین کالا باشد را بداند و آن ها را بپذیرد. در واقع، بیمه کردن کالا از وظایف خریدار نیست اما برای این که آرامش خیال داشته باشد، می تواند کالای خود را بیمه کند. پرداخت هزینه های تخلیه در مقصد نیز به عهده خریدار است. علاوه بر هزینه گمرک، مراحل اداری نیز باید توسط خریدار طی شوند. خریدار باید بعد از تحویل کالا، آن را چک کند تا از سالم و مطابق قرارداد بودن آن مطمئن شود. در این مرحله اگر دریافتی او مغایرتی با قرارداد داشت، باید آن را به اطلاع فروشنده برساند.

بیشتر بخوانید: تفاوت کریر و فورواردر

اینکوترمز CPT

نقاط مهم در CPT

در ترم CPT به طور کلی دو نقطه ی مهم وجود دارد. نقطه ی مبدا که همان نقطه ی تحویل به اولین حمل کننده کالا است و نقطه ی مقصد؛ یعنی جایی که کالا به خریدار تحویل می شود. این دو نقطه، نقاط انتقال ریسک و هزینه هستند و باید با دقت بالا انتخاب شوند.

محل مقصد، جایی است که ریسک بیشتر برای خریدار است و محل مبدا ریسک را بیشتر به فروشنده تحمیل می کند. اگر برای رسیدن کالا، چندین مرحله حمل و نقل وجود داشته باشد و طرفین روی نقاط توافق نکنند، انتخاب این نقاط به عهده فروشنده خواهد بود.

بیشتر بخوانید: اینکوترمز CIF چیست؟

سوالات متداول

اینکوترمز مخفف واژه ی International Commercial Terms است و معنای آن اصطلاحات بین المللی بازرگانی است. اینکوترمز cpt یک اصطلاح است که نحوه حمل و نقل کالا از مبدا تا مقصد را مشخص می کند. در این نحوه حمل و نقل، فروشنده باید با هزینه ی خود، کالا را به دست خریدار برساند. با این حال، از لحظه ای که کالا به شرکت حمل و نقل تحویل شد، فروشنده در قبال آن وظیفه ای ندارد.

با استفاده از این اینکوترمز، خریدار هزینه ی ارسال را پرداخت نمی کند و هم چنین فرآیند تجاری برای او ساده تر خواهد بود؛ چرا که تامین مدارک و امثالهم نیز به عهده فروشنده است. مزیت این قاعده برای فروشنده ها نیز این است که خریداران بیشتری به خاطر هزینه ارسال رایگان به سمت او جذب می شوند.

در این ترم، تامین هزینه های ارسال به عهده فروشنده است. البته فروشنده بعد از این که کالای خریداری شده را به شرکت حمل و نقلی که خریدار آن را تعیین کرده است سپرد، دیگر مسئولیتی در قبال آن ندارد. تنها پرداخت هزینه های ارسال، انجام کارهای مربوط به گمرک و هم چنین اطلاع رسانی به خریدار به عهده فروشنده است.

به این مقاله امتیاز دهید.

خدمات

دسته‌ها

آخرین مقالات

آخرین دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *