هر تاجر و بازرگانی می‌داند که هنگام ترخیص کالا باید کد تعرفه گمرکی را ارائه کند، بنابراین منطقی است که پیش از اقدام برای واردات برای اخذ تعرفه اقدام کنید. هنگامی که قدم به عرصه تجارت بین‌الملل بگذارید، خواهید دانست که هر کالا دارای کد واحدی است که با آن شناخته می‌شود و به آن کد تعرفه گمرکی گفته می‌شود. در این بخش از مقالات لیان ویسمن قصد داریم درباره تعرفه‌های گمرکی مطالبی را ارائه کنیم، با ما همراه باشید.  

تعریف تعرفه گمرکی

تعرفه گمرکی یا HS Code سریالی 8 تا 10 رقمی است که شناسه هر کالا محسوب می‌شود. اگر قصد ورود به عرصه تجارت بین الملل را داشته باشید، باید از دسته بندی کالاها که بر اساس استانداردی جهانی انجام شده‌اند، مطلع شوید.  بنابراین هر کالا، تعرفه گمرکی مخصوص به خود را دارد و هیچ محصول یا کالایی نیست که در این دسته‌بندی‌ها جا نشود.

 HS Code  تمام جزییات یک محصول را دربردارد، بنابراین اگر به عنوان مثال قصد واردات گندم یا هر محصول دیگری را دارید، کافی است کد تعرفه گمرکی آن را پیدا کنید تا بدانید که آیا واردات این کالا به کشور مجاز است یا خیر، چه مقدار مالیات و عوارض باید بپردارید، چه مجوزهایی را باید دریافت کنید و به طور کلی نقشه راه واردات را به شما ارائه خواهد داد. بنابراین با استفاده از کد تعرفه گمرکی هر محصول می‌توانید فرایند تجارت آن را به راحتی پیدا کنید.

هر کشور برای کالاهای مختلف حقوق و عوارض متعددی در نظر می‌گیرد که با توجه به قوانین حاکم تعیین می‌شود و در قالب کتابی در دسترس تجار و شرکت‌ها قرار می‌گیرد.  در کشور ما تعرفه گمرکی را دولت تعیین می‌کند و کمیسیون ماده یک مجلس باید آن را به تصویب برساند. تعرفه‌های گمرکی هر ساله تغییر می‌کنند و در ابتدای سال اعلام می‌شوند.

تجار و بازرگانان باید فلسفه هر کدام از اعداد کد تعرفه گمرکی را بدانند. دو رقم اول این شناسه از سمت چپ بیانگر فصل قرارگیری محصول در کتاب تعرفه‌های گمرکی است. دو رقم میانی نشانگر سردسته‌ها و دو رقم راست بیان کننده زیر دسته کالا یا محصول است.

مفاهیم حقوق گمرکی و تعرفه گمرکی

مفاهیم حقوق گمرکی و تعرفه گمرکی بخشی از اصول و قواعدی هستند که برای فعالیت در حوزه تجارت بین‌الملل، باید با آن‌ها آشنا باشید. حقوق گمرکی یا Customs Duties درصدی از ارزش کل کالاست که تاجر برای واردات ملزم به پرداخت آن است. این حقوق یکی از منابع درآمد دولت‌هاست و همه کشورها در ازای واردات از صاحب کالا عوارض دریافت می‌کنند. حقوق گمرکی که در حال حاضر در تمام دنیا 4 درصد است با هدف کنترل جریان ورود کالاها، رقابت متعادل در بازار و نیز به منظور جمع‌آوری درآمدهای مالیاتی در دستور کار قرار می‌گیرد.

 حقوق گمرکی بر روی کالاها بر اساس نوع کالا و نرخ‌های تعیین شده توسط دولت متغیر است. به عنوان مثال اگر محصولی در کشور ما فراوان باشد و تولیدکنندگان زیادی در این حوزه فعال باشند، دولت و مجلس با در نظر گرفتن عوارض بالا برای واردات از تولید ملی حمایت می‌کنند. از طرفی اگر محصول یا کالای وارداتی در کشور مشابهی نداشته باشد یا کشور با کمبود آن مواجه باشد، کمترین عوارض و مالیات در نظر گرفته می‌شود تا روند واردات تسهیل شود و فقدان کالا یا محصول در کشور تامین گردد.

از سویی کالاهای مصرفی معمولاً دارای نرخ‌های ارزان‌تر هستند در حالی که کالاهای لوکس و غیرضروری نیاز به پرداخت حقوق گمرکی بیشتری دارند. حقوق گمرکی در بسیاری از کشورها براساس سیاست‌های دولتی تعیین و اعمال می‌شود. این حقوق می‌تواند در شکلی از مالیات بر مصرف، عوارض واردات، عوارض صادرات و یا مواد مالیاتی محاسبه شود. به طور کلی باید به این نکته اشاره کرد که حقوق گمرکی نقش مهمی در اقتصاد هر کشور ایفا می‌کند و علاوه بر جمع‌آوری درآمدهای مالیاتی، فرآیند ورود و خروج کالاها را نظم می‌بخشد و تأثیر زیادی بر توسعه صنایع داخلی و رشد اقتصادی دارد.

بیشتر بخوانید: گمرک چیست؟

کاربرد تعرفه گمرکی

در پاسخ به این سوال که کاربرد تعرفه گمرکی چیست باید گفت، اولین و بدیهی‌ترین کاربرد آن شناسایی کالا با همه جزییات در تجارت با اقصی نقاط دنیاست. هر کالا کد مخصوص به خود را دارد که در اکثر کشورهای جهان یکسان است. در نتیجه این کشورها برای معامله، واردات و صادرات و تجارت با یکدیگر از همین کد به عنوان شناسه محصول استفاده می‌کنند.

همانطور که اشاره کردیم، کد هشت رقمی تعرفه گمرکی دربردارنده تمام اطلاعات درباره یک محصول است. بنابراین به‌راحتی می‌توان درباره حقوق و عوارض گمرکی کالا، مجوزهای لازم برای واردات یا صادرات، ممنوعیت یا آزاد بودن معامله کالا، هزینه حمل و نقل، شرایط و وسیله مناسب برای حمل و نقل، اطلاعات متقن و کافی را به دست آورد.

انواع تعرفه گمرکی

انواع تعرفه گمرکی را می‌توان بر اساس هدف، مقام وضع کننده، شکل، ماهیت و شیوه دریافت تقسیم‌بندی کرد. در ادامه به بررسی هر کدام از اقسام تعرفه گمرکی با بیان زیر شاخه‌ها می‌پردازیم:

  • انواع تعرفه گمرکی بر اساس هدف

بر اساس هدف، انواع تعرفه گمرکی را می‌توان به سه نوع مالی، حمایتی و ارشادی تقسیم‌بندی کرد. تعرفه مالی همان‌طور که از نامش برمی‌آید، برای تامین منابع مالی دولت است. تعرفه حمایتی برای ایجاد رقابت سازنده در بازار داخلی لحاظ می‌شود، نظیر در نظر گرفتن عوارض بالا برای واردات کالاهای مشابه با هدف حمایت از تولید داخل یا در نظر گرفتن تخفیف و تشویق برای واردات کالاهایی که کشور با فقدان و کمبود آن‌ها مواجه است. تعرفه ارشادی برای تغییر بازار مصرف انجام می‌شود، تا مصرف را از محصولی به سوی محصولی دیگر هدایت کند.

  • انواع تعرفه‌های گمرکی از نظر مقام وضع کننده

تعرفه‌های گمرکی بر اساس مقام وضع کننده را می‌توان به دو دسته کلی ملی و بین المللی تقسیم کرد. تعرفه ملی با توجه به اوضاع بازار و سیاست‌های اقتصادی و امنیتی لحاظ می‌شود، در حالی که تعرفه بین‌المللی بین کشورهایی که قوانین تجارت جهانی را پذیرفته‌اند، یکسان است.

  • انواع تعرفه گمرکی بر اساس شیوه دریافت

تعرفه‌های گمرکی را بر اساس شیوه دریافت به سه دسته تعرفه ارزشی، ثابت و مرکب تقسیم‌بندی می‌کنند. تعرفه ارزشی همان‌طور که از نامش پیداست بر اساس ارزش هر کالا دریافت می‌شود. تعرفه ثابت درصدی از ارزش کالاست و تعرفه مرکب ترکیبی از هر دو تعرفه است.

  • انواع تعرفه‌های گمرک از نظر ماهیت

از نظر ماهیت تعرفه گمرکی را می‌توان در دو گروه عمومی و ترجیحی تقسیم‌بندی کرد. تعرفه عمومی شامل همه کالاهاست و مبدا کالای ورودی نقشی در تعرفه نخواهد داشت. اما در تعرفه ترجیحی کالاها از برخی مبادی شامل امتیازات و تخفیفاتی خاص خواهند شد.

  • انواع تعرفه‌های گمرک از نظر شکل

از نظر شکل، تعرفه گمرکی در دو دسته واحد و مرکب طبقه بندی می‌شود. در تعرفه واحد، عوارضی برای کلیه کالاهای وارداتی تعیین می‌شود، در حالی که در تعرفه مرکب هر کالا در طبقه خاصی قرار می‌گیرد که هر طبقه عوارضی جداگانه دارد.

مزایای تعیین تعرفه گمرکی

تعیین تعرفه گمرکی به معنای تعیین میزان مالیات و عوارض ورودی و خروجی کالاها در مرزها است. این رویکرد، روالی متداول در تجارت بین الملل است و با هدف رونق اقتصادی و تنظیم تعادل مابین تولید و مصرف انجام می‌شود. یکی از مزایای تعیین تعرفه گمرکی، افزایش درآمدهای کشور است. با تعیین تعرفه‌های گمرکی، دولت می‌تواند مالیات و عوارض را از واردات کالاها دریافت کند و به این ترتیب درآمد ملی را افزایش دهد. همچنین این تعرفه‌ها برای تنظیم قیمت کالاها کاربردی هستند؛ زیرا تعیین تعرفه‌های مناسب می‌تواند تأثیر مستقیمی در قیمت‌گذاری کالاها در داخل هر کشور داشته باشد. تعیین تعرفه گمرکی همچنین منجر به حفظ و تقویت تولید داخلی می‌شود. این اقدام می‌تواند تشویق کننده برای تولید داخلی باشد، زیرا با ایجاد تعرفه‌های گمرکی بالا بر روی کالاهای وارداتی، تولید داخلی رقابتی‌تر شده و از ارز ارزان استفاده‌ می‌کند.

به علاوه تعیین تعرفه گمرکی در سطح ملی می‌تواند در حفظ رونق و توسعه صنایع ملی نقش مؤثری داشته باشد. همچنین تعرفه‌های جهانی امکان اخذ سیاست‌های کلان اقتصادی را به دولت‌ها می‌دهد و از طرفی اطلاعاتی درباره شیوه و جزییات تجارت یک محصول را در اختیار بازرگانان قرار می‌دهد. در نهایت باید گفت تعیین حقوق، عوارض، مالیات و تعرفه گمرکی باعث ایجاد اعتماد در بازارها و حمایت از تجارت عادلانه می‌شود.

بیشتر بخوانید: حمل بار هوایی از ترکیه به ایران

سوالات متداول

انواع تعرفه گمرکی را می‌توان بر اساس هدف، مقام وضع کننده، شکل، ماهیت و شیوه دریافت تقسیم‌بندی کرد.

 تعرفه گمرکی یا HS Code سریالی 8 تا 10 رقمی است که شناسه هر کالا محسوب می‌شود. اگر قصد ورود به عرصه تجارت بین الملل را داشته باشید، باید از دسته بندی کالاها که بر اساس استانداردی جهانی انجام شده‌اند، مطلع شوید.  بنابراین هر کالا، تعرفه گمرکی مخصوص به خود را دارد و هیچ محصول یا کالایی نیست که در این دسته‌بندی‌ها جا نشود.

کد هشت رقمی تعرفه گمرکی دربردارنده تمام اطلاعات درباره یک محصول است. بنابراین به‌راحتی می‌توان درباره حقوق و عوارض گمرکی کالا، مجوزهای لازم برای واردات یا صادرات، ممنوعیت یا آزاد بودن معامله کالا، هزینه حمل و نقل، شرایط و وسیله مناسب برای حمل و نقل، اطلاعات متقن و کافی را به دست آورد.

در کشور ما تعرفه گمرکی را دولت تعیین می‌کند و کمیسیون ماده یک مجلس باید آن را به تصویب برساند. تعرفه‌های گمرکی هر ساله تغییر می‌کنند و در ابتدای سال اعلام می‌شوند.

4.7/5 - (3 امتیاز)

خدمات

دسته‌ها

آخرین مقالات

آخرین دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *