دموراژ گمرکی چیست؟

دموراژ گمرکی

معمولا محموله‌های بزرگ صادرات و واردات از طریق کشتی بین کشورها جابه‌جا می‌شوند. امور گمرکی برای ترخیص کالا در بنادر صورت می‌گیرد و هر کشور برای انجام کارهای اداری ترخیص کالاها، قوانین خاص خود را دارد. برای آشنایی با نحوه حمل‌ونقل دریایی و ترخیص کالا، و همچنین پیش از هرگونه اقدامی به‌منظور انجام صادرات و واردات، لازم است که اصطلاحات مربوط به امور اداری و گمرکی و موارد مربوط به قوانین بین‌المللی تجارت را بدانید. در این مطلب می‌خواهیم دموراژ گمرکی را تعریف کرده و در مورد آن توضیحاتی ارائه دهیم. پس با ما همراه باشید.

تعریف دموراژ

برای حمل کالاهای صادراتی و وارداتی بین کشورهای مختلف، معمولا باید کانتینر اجاره کرد. شرکت‌های حمل‌ونقلی وجود دارند که در حمل‌ونقل کالاها توسط کشتی فعال هستند و کانتینرهای مورد نیاز را اجاره می‌دهند. در هنگام عقد قرارداد توسط این شرکت‌ها با صاحبان کالاها، مدت زمان استفاده از کانتینرها قید می‌شود و چنانچه این زمان به پایان برسد و کانتینر تحویل شرکت حمل‌ونقل نشود، صاحب کالا موظف است جریمه‌ای پرداخت کند. این جریمه را دموراژ (Demurrage) می‌نامند.

به‌عبارت دیگر،‌ شرکت‌های تجاری و بازرگانی در صورت تحویل ندادن به موقع کانتینرها به شرکت‌های حمل‌ونقل، باید جریمه معطلی و بیکاری کانتینر را پرداخت کنند. بنابراین صاحبان کالا بهتر است امور بارگیری از مبدا، و کارهای اداری مربوط به ترخیص کالاهای خود از گمرک مقصد را سریع‌تر انجام دهند که مشمول این جریمه یا دموراژ گمرکی نشوند.

سه نوع دموراژ وجود دارد:

  • دموراژ کانتینر: اگر کانتینر کرایه کرده را در زمان معین شده به شرکت مربوطه تحویل ندهید،‌ مشمول دموراژ کانتینر می‌شوید.
  • دموراژ کشتی: وقتی اعمال می‌شود که کشتی دیرتر از موعد مقرر تخلیه شود.
  • دموراژ گمرکی: به حالتی که صاحب کالا انجام امور ترخیص کالای خود را در زمان مقرر انجام ندهد، مشمول دموراژ یا جریمه گمرکی می‌شود.
دموراژ گمرکی چیست

فری تایم چیست؟

به مدت زمانی که کانتینر به صاحبان کالا و بازرگانان اجاره داده می‌شود فری تایم می‌گویند. فری‌تایم بسته به شرایط مختلف شرکت‌ها و نوع کالاها و مبدا و مقصدها متفاوت است. اما همه شرایط و زمان مدنظر در قرارداد بین طرفین ذکر می‌شود.

دو نوع فری تایم تعریف می‌شود؛ فری تایم در مبدا و فری تایم در مقصد.

وقتی قرار است کالایی را بارگیری کنید، نیاز به کانتینر خالی دارید. از زمانی که کانتینر را به صورت خالی از شرکت حمل‌ونقل یا محوطه کانتینرها تحویل می‌گیرید تا زمانی که آن را پر شده تحویل دهید، فری تایم مبدا گفته می‌شود.

در طرف مقابل،‌ از زمانی که کانتیتر پر را در مقصد تحویل می‌گیرد تا وقتی که کاملا امور گمرکی و تخلیه بار را انجام دهید و کانتینر را به صاحبانش بازگردانید،‌ فری تایم مقصد گفته می‌شود.

مبنای محاسبه هزینه دموراژ

شرکت‌های حمل‌ونقل و کشتیرانی مختلف، شرایط متفاوتی برای نحوه محاسبه هزینه دموراژ دارند. این هزینه‌ها به قوانین کشورها نیز بستگی دارد. هزینه دموراژ به‌صورت روزشمار محاسبه می‌شود و همه شرایط باید در قرارداد ذکر شود. نوع کانتینر و ابعاد آن در مقدار هزینه دیرکرد موثر است. برای مثال هزینه دیرکرد کانتینرهای بزرگ و کوچک متفاوت است، و برای کانتینرهای یخچال‌دار دموراژ بیشتری نسبت به کانتینرهای بدون یخچال درنظر گرفته می‌شود. مقدار و نوع کالاها نیز در محاسبه این هزینه تاثیر دارد.

میزان یا تعداد روزهای تاخیر در تحویل کانتینر نیز در مقدار دموراژ موثر است. بعد از سپری شدن زمان آزاد یا فری تایم، هرچه روزهای بیشتری معطل کنید و کانتینر را آزاد نکنید،‌ نرخ دموراژ نیز افزایش می‌یابد.

دموراژ گمرکی

دلایل افزایش هزینه دموراژ

معمولا دموراژ اجتناب‌ناپذیر است و در هر سفر دریایی و حمل‌ونقل کالا مقداری تاخیر صورت می‌گیرد، اما لازم است که صاحبان کالا تمهیدات لازم را برای به حداقل رساندن جریمه دیرکرد، انجام دهند. هرچه‌قدر زمان بیشتری از فری تایم سپری شود هزینه دموراژ بالاتر می‌رود.

برخی از مواردی که ممکن است باعث بالا رفتن هزینه دموراژ، چه هزنیه کانتینر و چه دموراژ گمرکی و کشتی، شود عبارتند از:

  • ممکن است صاحبان کالا هنگام ترخیص با مشکلاتی روبه‌رو شوند.
  • اختلاف و درگیری بین بازرگانان و شرکت کشتیرانی در بالا رفتن زمان ترخیص و تخلیه یا بارگیری کالا اثرگذار است.
  • در برخی مواقع بالا رفتن زمان ترخیص ممکن است از طرف اداره گمرک رخ دهد.
  • عدم اطلاع صاحب کالا از معطلی‌های ترخیص و برنامه‌ریزی نداشتن در این باره می‌تواند دموراژ گمرکی را افزایش دهد.
  • گاهی ممکن است بازرسی‌ها طولانی شود و در توقف کانتینرها زمان بیشتری اتلاف شود.
  • اگر صاحب کالا در دریافت سندهای ترخیص کالا اهمال کند،‌ زمانی بیشتری را باید صرف ترخیص کند که این به نوبه خود باعث بالا رفتن هزینه دموراژ می‌شود.

بیشتر بخوانید: گمرک چیست؟

چگونه هزینه دموراژ را کاهش دهیم؟

با رعایت نکاتی که در ادامه ذکر خواهیم کرد، می‌توانید هزینه دموراژ را به میزان قابل توجهی کاهش دهید:

  • با توجه به شرایط خود و مدت زمانی که حدس می‌زنید در بندرگاه معطل شوید،‌ از شرکتی کانتیتر اجاره کنید که فری تایم بیشتر و مناسب‌تری برای شما در نظر می‌گیرد.
  • معطلی‌های ناخواسته را در هنگام حمل و جابه‌جایی کالاها از قبل پیش‌بینی کنید و برای هر کدام یک برنامه جایگزین داشته باشید.
  • مسیرها را از قبل بررسی کنید و با توجه به شرایط خاص مبداها و مقصدها در تحویل بار بهترین بنادر و مسیرها را برای بارگیری، حمل و تخلیه کالاهای خود انتخاب کنید.
  • اطلاعات خود را در مورد شرایط خاص ترخیص و قانون و مقررات گمرکی مرتب به‌روز کنید و با آگاهی کامل اقدام به خرید و فروش کنید. برای ترخیص کالاها از ترخیص‌کاران گمرکی نیز می‌توانید کمک بگیرید.
  • بهتر است پیش از رسیدن محموله به بندرگاه، انجام امور گمرکی را آغاز کنید تا هنگام رسیدن کشتی کمتر معطل شوید. پس از دریافت کالا در سریع‌ترین زمان ممکن کانتینر را تخلیه کنید و تحویل دهید و مطمئن شوید زمان تحویل به درستی ثبت و ضبط شود.
  • قراردادها و بارنامه‌ها را قبل از امضا به دقت مطالعه کنید تا دچار مشکلات ناخواسته نشوید.
  • از سلامت کالاها و مطابقت آنها با قرارداد منعقد شده مطمئن شوید. حتما نمونه محصول مورد نظر را مشاهده و بعد اقدام به خرید کنید.
  • اگر تجربه و دانش کافی برای تخلیه و ترخیص کالاهای خود ندارید، از باربری‌های باتجربه و شرکت‌های ترخیص‌کار مطمئن برای انجام این کار کمک بگیرید. چرا که اگر اشتباهی مرتکب شوید ممکن است خسارت‌های جبران‌ناپذیری به شما وارد شود. بعضا پیش می‌آید که هزینه دموراژ گمرکی از هزینه خرید خود محموله بیشتر می‌شود که در واقع ضرر اقتصادی قابل توجهی متوجه خریدار یا واردکننده است.
دموراژ

ارتباط دیسپچ و دموراژ

برخلاف دموراژ که جریمه دیرکرد بود، دیسپچ پاداشی است که در‌صورت تحویل پیش از موعد کانتیتر، تخلیه و انجام امور ترخیص در گمرک سریع‌تر از زمان معین شده یا همان فری تایم، به صاحبان کالا و تجار داده می‌شود. همه قرار و مدارهای مربوط به حمل کالا، مسئولیت تاخیرها و دیرکردها، مسئولیت خسارت و سایر جزئیات باید در قرارداد بین خریدار و فروشنده به‌طور دقیق نوشته شود.

قوانین مربوط به تجارت بین‌الملل در مجموعه اصطلاحاتی ذکر شده که اینکوتِرمز گفته می‌شود. اینکوترمز (Incoterms) خلاصه شده عبارت سه کلمه‌ای International Commercial Terms، به معنای اصطلاحات تجاری بین‌الملل است. مسئولیت و تعهد خریدار و فروشنده (واردکننده و صادرکننده کالا)، در قواعد اینکوترمز آمده است.

بیشتر بخوانید: تعرفه گمرکی

در صادرات و واردات محموله‌های بزرگ دریایی، معین می‌شود که وظیفه حمل‌ونقل برعهده خریدار است یا فروشنده. اینکوترمز در مورد حمل کالا، بسته به اینکه مسئولیت آن بر عهده خریدار باشد یا فروشنده، دو قاعده را تعریف می‌کند، که در ادامه آنها را توضیح می‌دهیم.

قاعده FOB

در قاعده FOB، مسئولیت حمل کالا برعهده خریدار است. به‌عبارت دیگر،‌ خریدار موظف است همه امور مربوط به اجاره کردن و تهیه کانتینر، قرارداد با شرکت‌های حمل‌ونقل، تخلیه و تحویل کانتینر را انجام دهد و همه هزینه‌ها و جبران خسارت بر عهده خریدار است. FOB مخفف عبارت Free On Board است و معنای آن این است که از لحظه عبور محموله از روی عرشه کشتی فروشنده دیگر وظیفه‌ای در قبال آن ندارد و همه امور به خریدار یا صاحب کالا محول می‌شود. دموراژ و دیسپچ نیز توسط خریدار پرداخت یا دریافت می‌شود.

قاعده CFR

در قاعده CFR که مخفف Cost and Freight‌ به معنای هزینه و کرایه حمل است،‌ مسئولیت حمل بر عهده فروشنده است و باید ارسال کالا و تحویل آن در مقصد و همینطور هزینه‌ها و مسئولیت خسارت را تا پیش از ترخیص کالا تقبل کند. چون در این قاعده دموراژ و دیسپچ برای فروشنده منظور می‌شود، خریدار موظف است هرچه سریع‌تر نسبت به ترخیص کالا اقدام نماید تا فروشنده متحمل ضرر نگردد. برای جلوگیری از هرگونه مشکل و درگیری در این مورد بین فروشنده و خریدار،‌ در صورتی که قرار است از این قاعده استفاده شود، بهتر است هنگام عقد قرارداد جبران خسارت ناشی از تاخیر در انجام امور ترخیص نوشته شود تا فروشنده متضرر نشود.

در چه مواردی دموراژ برای بار تعلق نمی‌گیرد؟

زمان‌هایی وجود دارد که جریمه دیرکرد یا دموراژ گمرکی منظور نمی‌شود. به‌عنوان مثال روزهای تعطیل را در مدت زمان محاسبه دموراژ در نظر نمی‌گیرند و تنها اگر کانتینر مورد استفاده قرار گیرد بخشی از روز را در دموراژ محاسبه می‌شود. همچنین در صورت نامساعد بودن شرایط جوی و آب‌وهوا، چون تخلیه محموله‌ها با مشکل مواجه می‌شود، دموراژ به بار تعلق نمی‌گیرد. همه این موارد در قرارداد با شرکت‌های کشتیرانی آورده می‌شود.

جمع‌بندی

دنیای تجارت و به‌ویژه مسئله حساس صادرات و واردات کالا، قوانین و پیچیدگی‌های خاص خود را دارد که درصورتی‌که با آنها آشنا نباشید ممکن است منجر به زیان اقتصادی برای شما شود. اصطلاحات رایج در تجارت بین‌الملل یکی از مسائلی است که هر بازرگان باید با آن آشنا باشد. در اینجا سعی کردیم اصطلاحات مربوط به دموراژ گمرکی را تعریف و روش‌های کاهش آن را ذکر کنیم.

سوالات متداول

اگر کانتینر تخلیه شده در مدت زمان مقرر به شرکت حمل تحویل نشود، هزینه دیرکردی اعمال می‌شود که آن را دیتنشن (detention) می‌گویند.

اگر بخواهیم دقیق‌تر توضیح دهیم، در هنگام وارد کردن کالا، اگر زمان تخلیه بار از کشتی به کانتینر بیشتر از فری تایم شود، دموراژ محاسبه می‌شود و چنانچه تخلیه کانتینر و تحویل آن به شرکت کشتیرانی تاخیر داشته باشه جریمه مورد نظر را دیتنشن می‌نامند.

در هنگام صادرات، هرچه زمان اضافه‌تری نسبت به فری تایم برای پر کردن کانتینر سپری شود دیتنشن منظور می‌شود و اگر تخلیه کانتینر و بارگیری کشتی طول بکشد، دموراژ محاسبه می‌گردد.

معمولا کاپیتان زمان رسیدن کشتی به مقصد را از چند روز قبل اطلاع می‌دهد. با این کار صاحبان کالا و واردکنندگان می‌توانند نسبت به انجام امور گمرکی و ترخیص کالا، حتی پیش از رسیدن کشتی و بار خود، اقدام کنند و در هزینه‌های دموراژ صرفه‌جویی صورت می‌گیرد.

فرم‌ها و مستندات ناقص یا غیردقیق می‌تواند روند انجام امور ترخیص کالای شما را با کندی مواجه کند که در نتیجه آن ترخیص دیرتر انجام می‌شود و ناچارید دموراژ را پرداخت کنید. به‌منظور جلوگیری و به حداقل رساندن این معضل، شرکت‌های تجاری بهتر است سیستم‌های دیجیتالی برای مدارک خود در نظر بگیرند. همچنین می‌توان از کمک ترخیص‌کاران باتجربه استفاده کرد. باید مطمئن شوید که مراحل امور اداری در حین حمل کالا دقیق و درست انجام شده‌است. در این صورت می‌توانید زمان خود را مدیریت کرده و از هزینه‌های ناشی از دموراژ و دیتنشن بکاهید.

استریپ (Strip) همان تخلیه بار از کشتی یا کانتینر است که اغلب پس از ترخیص کالا انجام می‌شود. اما برای کاهش هزینه‌ها و اجتناب از پرداخت دموراژ، می‌توان درخواست استریپ داد. در این صورت پیش از انجام مراحل ترخیص، محموله در حضور خریدار فک پلمپ می‌شود و توسط کارگران به انبار گمرک منتقل می‌شود. سپس کانتینر خالی به شرکت حمل یا کشتیرانی برگشت داده می‌شود. روند اداری ترخیص هنگامی انجام می‌شود که محموله در انبار است و شرکت واردکننده صرفا هزینه انبارداری را می‌پردازد و هزینه دموراژ عملا حذف می‌شود. البته باید بگوییم که این روش و جابجایی مکرر کالاها، خطرهای خاص خود را دارد، به‌ویژه اگر کالا خاص و حساس باشد و امکان آسیب دیدن آن بالا رود.

به این مقاله امتیاز دهید.

خدمات

دسته‌ها

آخرین مقالات

آخرین دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *